Novi podaci
0

Rusi tvrde da su Ukrajinci izgubili gotovo pola miliona vojnika: "Imamo punu inicijativu"

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Ruski ministar odbrane i vrhovni komandant Sergej Šojgu je danas kazao kako su od početka rata Ukrajinci izgubili gotovo 500.000 ljudi.

"Ukupno, od početka specijalne vojne operacije, gubici ukrajinskih oružanih snaga iznosili su gotovo pola milijuna vojnika mit o nadmoći zapadnog oružja", rekao je Šojgu.

Prema njegovim riječima, kako bi spriječio kolaps ukrajinske vojske, Washington Kijevu namjerava dodijeliti gotovo 61 milijardu dolara pomoći.

Pritom će najveći dio novca otići na finansiranje američkog vojno-industrijskog kompleksa. Rusija će zauzvrat nastaviti poboljšavati sistem i strukturu vojske u "skladu s prijetnjama koje predstavljaju Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici".

Sada ruske jedinice imaju inicijativu duž cijele linije borbenog dodira i nastavljaju istiskivati ​​neprijatelja, nastavio je Šojgu.

Podsjetio je da je ruska vojska osvojila Pervomajskoe, Bogdanovku i Novomihajlovku u takozvanoj Donjeckoj narodnoj republici, a širi zonu kontrole u Berdychiju i Georgievki.

"Naš visoki borbeni potencijal omogućuje nam da stalno djelujemo vatrom na neprijatelja i spriječimo ga da drži liniju obrane", rekao je Šojgu.

Naglasio je da će intenzitet napada na logističke centre i skladišne ​​baze za zapadno oružje biti sve veći, a ruske oružane snage nastavit će izvršavati dodijeljene zadaće do potpunog "ostvarenja ciljeva specijalne operacije".