Apsurdne teze
0

Rusi tvrde da su Sjedinjene Američke Države priznale ratne zločine u Moskvi

B.H.
Rusi su kasetnom municijom gađali Harkiv (Screenshot: Twitter)
Rusi su kasetnom municijom gađali Harkiv (Screenshot: Twitter)
Moskva tvrdi da su Sjedinjene Američke Države svojom odlukom o donaciji kasetne municije Kijevu u biti priznale počinjenje ratnih zločina u Ukrajini.

U ruskom saopćenju stoji da je zemlja primila na znanje izjavu glasnogovornika za sigurnost Bijele kuće Johna Kirbyja o isporukama kasetne municije.

Prema ruskoj ambasadi, Kirby je otvoreno izjavio da će američka kasetna municija ubijati civile, čime je de facto priznao počinjenje ratnih zločina ispred SAD-a u sukobu u Ukrajini. Kasetna municjia u određenoj fazi leta eksplodira i raspada se na manja punjenja koja se raspršuju po širem području.

Neeksplodirana ubojna sredstva mogu predstavljati opasnost za civile dugo nakon završetka sukoba, zbog čega se više od 120 zemalja u Konvenciji o kasetnoj municjii obvezalo da više neće proizvoditi, skladištiti, prenositi ili koristiti ovo oružje.

Posebno je apsurdna ovakva optužba iz Moskve kada je poznato da je ruska vojska koristila kasetnu municiju u više navrata u Ukrajini, ali i prethodno u Siriji. Rusi su kasetnu municiju koristili i za gađanje civilnih objekata u Harkivu.