U regiji Kursk i na Krimu
34

Rusi troše milijarde na "toblerone" odbranu: Strah od ukrajinske invazije sve veći

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Ruska regija Kursk trebala bi potrošiti 3,2 milijarde rubalja (76,7 miliona KM) na izgradnju graničnih protutenkovskih utvrda do 5. jula ove godine, što je jednako trećini godišnjeg budžeta za zdravstvo i više nego što troše na stanovanje i komunalne usluge.

Kursk već gradi utvrde duž svoje granice s ukrajinskom regijom Sumy. Regionalni guverner, Roman Starovoit, objavio je brojne slike odbrane, koje uključuju rovove, zmajeve zube, koje ukrajinici nazivaju "toblerone odbrana" i montažne bunkere.

"Rizik od oružane ukrajinske invazije teritorija Kurske oblasti nije visok. Međutim, stalno smo angažirani na jačanju odbrambenog kapaciteta regije", kazao je Starovoit.

Proizvodnja zmajevih zuba cvjeta širom zapadne Rusije.

Avito, ruski ekvivalent eBaya, trenutno ima više od 100 oglasa proizvođača betonskih protutenkovskih barijera, koje se općenito prodaju za između 6.000-8.000 rubalja (150-200KM). Neki proizvođači ih čak isporučuju kupcima.

[TWITTER]1636774745114042370[/TWITTER]

Trenutnih 100+ oglasa ilustrira kolika je sada potražnja, ne samo od ruskih državnih tijela, nego i od privatnih kupaca. Wagner grupa kupila je mnoge od njih za izgradnju utvrda u okupiranoj regiji Luhansk i u ruskoj regiji Belgorod, iako je projekt "Wagnerova linija" tako prekinut nakon nesuglasica s guvernerom Belgoroda.

Bunkeri koji se instaliraju u Kursku vrlo slični, ako ne i isti, kao oni viđeni prošle godine kako se transportiraju u okupirane regije Kherson i Zaporizhzhia u Ukrajini. No čini se da Ukrajincima nije bilo previše teško uništiti ih.

Zmajevi zubi također su primijećeni na krimskoj prevlaci Ak-Monai, koja povezuje poluotok Kerch s glavnim dijelom Krima. Postoje naznake da se utvrde grade i na krimskoj prevlaci Chongar.

Ukupni trošak svih ovih projekata nije poznat, Rusija ga nije objavila, ali s obzirom na to koliko troši samo Kursk, vjerojatno će iznositi desetke milijardi rubalja. Ovo predstavlja još jedan način na koji rat iscrpljuje rusku "riznicu".