BBC
0

Rusi Srbiju ne smatraju za važnog saveznika

FENA
Foto: AFP/Pool/File
Foto: AFP/Pool/File
Rusi Srbiju ne smatraju za važnog saveznika, pokazalo je istraživanje BBC-jeve redakcije na ruskom jeziku. Stanovnici Rusije kao svoje glavne saveznike vide Bjelorusiju i Kazahstan, pa čak i SAD, koje su na osmom mjestu "top liste saveznika", navodi se u rezultatima ankete.

Istraživanje je pokazalo da Rusi kao najveću prijetnju, svojoj zemlji i sebi, vide u ekonomskoj krizi, koja je prošlog mjeseca uslovila i porast nezaposlenosti na 12 posto.

  • Trećina ispitanika smatra da je pad "životnog standarda najveći problem Rusije", navodi šef BBC-jeve redakcije na ruskom jeziku Andrej Ostalski i dodaje da je "kriza za sada najteže pogodila urbani, obrazovani sloj u velikim gradovima poput Moskve i Sankt Peterburga, dok stanovništvo u provinciji, gdje je standard bio nizak i u takozvanim zlatnim vremenima, još nije primjetilo značajnije promjene".

Međutim, prema istraživanju, ruska vlada nema razloga za veliku brigu, jer Rusi, za razliku od drugih zemalja u svijetu, ne krive vlast zbog loše ekonomske situacije. Više od 50 posto ispitanika vjeruje da vlada čini sve što je u njenoj moći da izađe na kraj s krizom, što po riječima Ostalskog potvrđuje staru rusku tradiciju da je "car uvijek dobar", prenosi u četvrtak Beta.

  • Krivci se traže u njegovom okruženju; car može da ima loš tim saradnika i može da pravi grešku što im previše vjeruje, ali sam car je uvijek u pravu, on je dobar i stalo mu je do njegovog naroda, kaže Ostalski.

Anketa pokazuje da ulogu cara u Rusiji trenutno ne igra, kao što je to uobičajeno, predsjednik zemlje Dmitrij Medvedev, već bivši predsjednik, odnosno sadašnji premijer Vladimir Putin. Duplo je veći broj ispitanika koji veruju da zemljom upravlja upravo Putin od onih koji vrh vlasti vide u aktuelnom predsjedniku Medvedevu.

Pored toga, više od 50 posto anketiranih smatra da će Putin na izborima za tri godine ponovo biti izabran za predsjednika.