Svijet
0

Rusi se pregrupiraju i ne povlače iz Gruzije

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ruske snage počele su se pregrupirati oko gradova u središnjoj Gruziji, kazali su u nedjelju gruzijski dužnosnici.

Ruski zapovjednik u Gruziji rekao je ranije da su se ruske snage počele povlačiti iz Južne Osetije prema Rusiji, prenio je BBC.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je, međutim, da povlačenje još nije počelo te da je zapovjednik možda mislio na pripreme.

Ruska nadzorna tačka kod Gorija, koji su gruzijske snage napustile prošle sedmice, ima ipak manje vojnika nego prethodnih dana.

General-major Vjačislav Borisov, zapovjednik na bojištu kod Gorija, 30 kilometara od Južne Osetije, rekao je da su ruske snage već u pokretu.

"Konvoji su na putu od (glavnog grada Južne Osetije) Chinvalija prema Rusiji", rekao je. "Medvedev je rekao da se trebamo povući."

"Morate razumjeti da ima puno vojnika", kazao je.

Dodao je da će ruski vojnici zadržati položaje oko Gorija, grada koji kontrolira pristup Južnoj Osetiji i glavni autoput koji povezuje istok zemlje za zapadom, kako bi se zaštitilo rusko povlačenje.

"Stigli smo prvi, pa ćemo zadnji otići", rekao je.

Glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane to, međutim, nije potvrdio. "Još nije počelo. Pitanje povlačenja sada se razmatra, a odluka će biti donesena kada se situacija u regiji stabilizira", rekao je.

"Ono što se događa vjerojatno su tek pripreme, ne stvarno povlačenje", dodao je.

Kakha Lomaia, tajnik gruzijskog Vijeća za nacionalnu sigurnost, rekao je da su neke ruske snage iz Gorija preraspoređene u Hašuri i Ahalgori, čime su zapravo proširile svoju prisutnost u zemlji.

"Televizijski centar u Goriju dignut je u zrak i sada emitiraju ruski radio", rekao je.

Gruzija je optužila ruske vojnike i aphazijske "naoružane bande" da su okupirale desetak gruzijskih sela i hidroelektranu, te da maltretiraju i pljačkaju lokalno stanovništvo.

"Ruskim snagama sigurno se ne žuri da napuste zemlju", rekao je gruzijski premijer Lado Gurgenidze za BBC.