Ozbiljna oštećenja
47

Rusi se pohvalili uspostavom saobraćaja na Krimskom mostu, snimak pokazao kako to izgleda u praksi

B. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Ruska vlada je saopćila da je cestovni saobraćaj ponovno otvoren na Krimskom mostu nakon što je oštećen u jučerašnjoj eksploziji. Na društvenim mrežama pojavili su se snimci kako to funkcionira u praksi.

Zamjenik ruskog premijera Marat Khusnullin, koji je zadužen za popravne radove, napisao je na Telegram da je saobraćaj na Krimskom mostu uspostavljen.

Khusnullin je rekao da je jedan dio ceste na mostu uništen i da će se morati obnoviti, ali da nema strukturalnih oštećenja na stubovima. Dodao je da će most biti potpuno saniran do 1. novembra.

Snimak koji se pojavio na društvenim mrežama pokazuje kako saobraćaj zapravo funkcioniše. Vozi se samo jednom trakom naizmjenično, na oštećenom segmentu smije biti svega nekoliko vozila u isto vrijeme, te se moraju kretati veoma malom brzinom.

Šteta prouzročena na mostu, jedinoj cesti koja povezuje Krim s ruskim kopnom, mogla bi utjecati na sposobnost Moskve da opskrbi svoje trupe u južnoj Ukrajini i naglašava koliko je ruska infrastruktura i dalje ranjiva na bespilotne dronove.