Nove napetosti
17

Rusi reagovali na Stoltenbergovu izjavu o nuklearnom oružju: Strasti morala smiriti glasnogovornica

V. K.
Jens Stoltenberg (Foto: EPA-EFE)
Jens Stoltenberg (Foto: EPA-EFE)
Nakon što je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio kako države članice saveza razmatraju i raspoređivanje više nuklearnog oružja, stigla je i reakcija iz Rusije.
Među prvima koji je reagovao bio je i glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov koji je rekao kako su Stoltenbergovi komentari u suprotnosti sa saopćenjem koje je objavljeno nakon mirovne konferencije u Švicarskoj.

"Ovo nije ništa drugo nego još jedna eskalacija napetosti", rekao je Peskov.

Nedugo nakon izjave Peskova ponovno su se oglasili zvaničnici NATO-a, a stavove generalnog sekretara pokušala je razjasniti i glasnogovornica Alijanse Farah Dakhlallah.

"NATO je posvećen osiguravanju sigurnog i efikasnog nuklearnog odvraćanja. U tu svrhu imamo tekući program modernizacije za zamjenu zastarjelog oružja i aviona. Osim toga, nema značajnih promjena u našem nuklearnom odvraćanju", poručila je.

Inače, Stoltenberg je u intervjuu za Telegraph naveo da su u toku konsultacije među članicama NATO-a o povlačenju projektila iz skladišta i njihovoj spremnosti za raspoređivanje kao sredstvo odvraćanja.

"Neću ulaziti u operativne detalje o tome koliko bi nuklearnih bojevih glava trebalo biti operativno, a koje bi trebalo biti pohranjeno, ali moramo se konsultirati o tim pitanjima. To je upravo ono što radimo", naveo je Stoltenberg u intervjuu za The Telegraph.