The Times
0

'Rusi proširuju definiciju zakona o izdaji'

FENA
Kremlj namjerava biti oštriji prema onima koji ga kritiziraju, i to tako što će proširiti definiciju krivičnog djela izdaje, prenosi u utorak londonski The Times.

Pred ruskom Dumom nalazi se prijedlog zakona prema kojem će krivično djelo izdaje obuhvaćati ne samo opasnost po nacionalnu sigurnost već i po ustavni poredak Rusije, njezin suverenitet i teritorijalni integritet.

Najvjerojatnije će ovakav prijedlog zakona u petak biti usvojen u Dumi, što bi, piše Times, moglo oživiti praksu iz doba Sovjetskog saveza kada je "bila sumnjiva bilo koja osoba koja ima kontakte sa strancima i stranim organizacijama".

U tome spektru bi se našli i oni koji u intervjuima za strane medije iznose kritike na račun režima Vladimira Putina.

Times prenosi i ocjene pojedinih opozicijskih članova koji tvrde da je zvanična Moskva smislila način kako da dodatno vrši represiju nad neistomišljenicima koristeći, kako navodi, metode iz doba Staljina.

List u tome kontekstu navodi podatak da je ruska policija za vikend uhapsila 90 demonstranata u Moskvi i 60 u Sankt Peterburgu uoči planiranih protesta protiv zvanične politike Kremlja.

Times pak piše da se ruski zvaničnici boje reakcije naroda na posljedice ekonomske krize koja je zahvatila i Rusiju i mogućnosti da budu organizirani protesti zbog sve veće nezaposlenosti i lošijeg životnog standarda.