Svijet
0

Rusi podižu crkve na Budvanskoj rivijeri

FENA
Herceg-Novi
Herceg-Novi
Uzrečica "nas i Rusa - 300 miliona", kojom su često Crnogorci voljeli da se pohvale u dugoj historiji dvaju naroda, sada dobija na aktuelnosti jer se sve više državljana Ruske Federacije želi trajno nastaniti u Crnoj Gori.

Zato ne čudi ni to što je prva ruska crkva izgrađena na Budvanskoj rivijeri, na području gdje Rusi najviše vole da kupuju nekretnine.

Pravoslavna crkva u ruskom stilu podignuta je uz ženski manastir Rustovo, u selu Čelobrdo iznad Svetog Stefana, na Budvanskoj rivijeri.

Samo tokom ljeta Crnu Goru posjeti više od 80.000 ruskih gostiju, koji predstavljaju najbrojnije inozemne turiste, i koji žele da posjećuju svoje pravoslavne bogomolje.

Dosta ruskih građana se preselilo i trajno nastanilo u Crnoj Gori, a najviše ih živi na području budvanske općine. Samo u budvanskoj osnovnoj školi više od 10 ruskih đaka pohađa nastavu, a nekoliko ih je među srednjoškolcima u Budvi.

Da Rusi postaju građani Budve, uočljivo je na svakom koraku, u prodavnicama, kafeima i institucijama gdje se ruski jezik može čuti svakodnevno.

Područje Paštrovića, prenosi Tanjug, Ruse privlači i zato što se u tom kraju nalazi sedam značajnih manastira.

Pravoslavna crkva u ruskom stilu izgrađena je i na ruskom groblju u Herceg-Novom i tek treba da bude osvještana, a u planu je i izgradnja još dva hrama u Budvi.