Svijet
0

Rusi obećali da neće blokirati ukrajinske baze na Krimu do petka

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Zapovjednici ruskih i ukrajinskih snaga na poluotoku Krimu su se složili da ukrajinske baze ne budu blokirane do petka, 21. marta - izjavio je u nedjelju privremeni ukrajinski ministar odbrane Igor Tenjukh.

Ove baze su dosada blokirale ruske ili proruske snage i njihovo snabdijevanje je bilo otežano.

"Sporazumi su potpisani između zapovjednika (...) prema kojima do 21. marta nijedna mjera neće biti poduzeta na blokiranju naših jedinica", izjavio je Tenjukh novinarima i dodao da je razgovarao sa zamjenikom ruskog ministra odbrane i zamjenikom zapovjednika ruske flote.

"Situacija naših jedinica u pogledu blokiranja je postala normalna. Mislim da će se ovo primirje produžiti do 21.", kazao je on.

Međutim, dva novinara AFP-a na Krimu su rekla u nedjelju poslijepodne da je baza ukrajinske vojske u Perevalnu, na jugu poluotoka, još okružena naoružanim ljudima koji ne nose nikakva obilježja koja bi omogućila da budu identificirani.

Dvadeset i prvog marta bi Duma, donji dom ruskog parlamenta, trebalo da izglasa nacrt zakona o pripajanju Krima Rusiji, što je predmet referenduma u nedjelju na ukrajinskom poluotoku.

Istog dana, Ukrajina se nada da će potpisati s Evropskom unijom politički sporazum o pridruživanju.

"Vojnici, piloti i mornari će ostati na Krimu u svojim bazama", rekao je ukrajinski ministar.

Odluke o nastavku događaja "će biti preduzete od političke direkcije zemlje i ministarstva odbrane zavisno od razvoja situacije", ali "niko neće napustiti Krim", uvjerava on.