Reforme u najavi
50

Rusi ne čekaju: Događaji od početka rata u Ukrajini bit će uvršteni u udžbenike historije

V. K.
Novi udžbenici historije bit će dostupni već za godinu © Shutterstock
Novi udžbenici historije bit će dostupni već za godinu © Shutterstock
Iako je pravilo da pojedini događaji iz historije postaju dio izučavanja u školama tek sa određene vremenske distance, u Rusiji su odlučili napraviti izuzetak.

Ministarstvo obrazovanja ove države saopćilo je kako će u početkom 2023. godine predstaviti plan razvoja novih udžbenika historije koji će sadržavati i period od početka rata u Ukrajini.

"Udžbenici će sadržavati poglavlja o 'operaciji' u Ukrajini, referendumima u četiri ukrajinske regije kao i sankcijama zapadnih zemalja. Ovaj udžbenik neće biti kreiran od nule, već na osnovu udžbenika koji već postoje. Ipak, uzimajući u obzir historijske događaje koji su se desili ove godine, oni će biti dio novih udžbenika", rekao je ruski zvaničnik Sergej Kravcov.

Kako su naveli zvaničnici zaduženi za ovo pitanje, za rad na novom udžbeniku bit će potrebno oko godinu, nakon čega bi oni trebali biti uvršteni u nastavne planove i programe prije svega u osnovnoj školi.

"Putin je još 2013. godine pokrenuo inicijativu za stvaranje jedinstvene linije udžbenika o historiji zemlje. Tokom 2020. godine usvojen je zakon koji napominje da obrazovanje treba biti usmjereno na razvijanje osjećaja patriotizma i građanstva", piše list Kommersant.