Svijet
0

Rusi napustili Generalnu skupštinu UN-a tokom govora Sakašvilija

FENA
Mihail Sakašvili (Foto: AFP)
Mihail Sakašvili (Foto: AFP)
Antiruska i antipravoslavna priroda govora gruzijskog predsjednika na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) prisilila je rusku delegaciju da napusti sjednicu, saopćeno je iz stalne ruske misije u UN-u.

"Ovaj put nije bila u pitanju samo izjava, nego 'trabunjanje' o iluzijama koje nisu bile samo antiruske, nego u rusofobične i antipravoslavne. Srećom po narod Gruzije, politička karijera ove osobe, čije mentalno stanje zahtijeva profesionalnu evaluaciju, uskoro će se privesti kraju", navodi se zvaničnom saopćenju.

Glasnogovornik Ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Lukaševič je potvrdio da je ruska delegacija izašla s Generalne skupštine UN-a u znak protesta protiv govora gruzijskog predsjednika Mihaila Sakašvilija.

Lukaševič je potvrdio da je ruska delegacija napustila prostoriju dok je Sakašvili držao govor žestoko kritizirajući Rusiju i nazivajući je "carstvom koje ne želi mir sa susjedima".

"Ruska Federacija nema interesa u tome da joj susjedi budu stabilne države. Stalna previranja u susjednim državama je ono što Kremlj želi. Rusija je staro carstvo koje želi povratiti svoje davno nestale granice. Ali, granice nije ispravna riječ jer carstvo - bilo to rusko carstvo, Sovjetski savez, Ruska Federacija ili Evroazijska unija - nikada nije imalo granice. Imalo je samo margine", dodao je ogorčeni gruzijski predsjednik.

Sakašvili je optužio Rusiju za okupaciju nezavisnih država Južne Osetije i Abhazije nakon rata s Gruzijom 2008. godine.

U svom govoru čak je kritikovao i Rusku pravoslavnu crkvu.

"Kada čujemo lažnu muziku koju sviraju pravoslavna braća, ruski imperijalisti, zar ne čujemo pravi glas patrijarha Kiriona koji je ubijen ili vječni glas patrijarha Ambrozija Kelaje koji je bio mučen danima i sedmicama samo zato jer se pozvao na Ženevsku konvenciju protiv invazije svoje zemlje? Zar smo toliko gluhi da ne čujemo glasove ubijenih biskupa i svećenika? Zar smo toliko neobrazovani da ne pamtimo ko je prebojao naše crkve i izbrisao naše svete freske?", zapitao se Sakašvili.

Također, osvrnuo se i na aktuelnog ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Za nekoliko godina od danas, Vladimir Putin će napustiti Kremlj i nestati iz ruske politike, ruski narod će ga pamtiti kao duha starog vremena, vremena carstva, vremena korupcije i represije", rekao je Sakašvili.

Očito je da je predsjednik Sakašvili zadržao svoj izraženi antiruski stav, ali njegov nasljednik, Bizdina Ivanšvili, mogao bi krenuti jednim sasvim novim putem.