Gruzija
0

Rusi kontroliraju Chinvali

FENA
Nakon gotovo četiri dana sukoba između gruzijskih i ruskih vojnika u Južnoj Osetiji, ruske snage preuzele su u nedjelju kontrolu nad Chinvalijem, a gruzijska vlada objavila je jednostrano primirje, javljaju svjetske novinske agencije.

U vrijeme dok je ruska vojska potvrdila povlačenje gruzijskih snaga iz Chinvalija i dalje su stizali izvještaji o nastavku sukoba, uključujući napad ruskih aviona na zračnu luku u Tbilisiju.

Međutim, rusko ministarstvo odbrane opovrgnulo je te navode saopćivši da su izvještaji o napadu "provokacija s ciljem obmanjivanja međunarodne zajednice".

Reporter njemačke novinske agencije DPA obavijestio je da se vidi dim s piste aerodroma u Tbilisiju nakon napada koji je ocijenio najdrskijim otkad su izbili sukobi u Gruziji.

Dužnosnici su izjavili da su od petka ruski avioni izvršili zračne udare na vojnu bazu u Vazianiju, vojni aerodrom u Marneuliju, luku Poti i jedan željeznički čvor te aerodrom u Senakiju.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u nedjelju da Rusija više ne smatra partnerom gruzijskom predsjednika Mihaila Saakašvilija, ali da nije potreban njegov odlazak za rješavanje krize oko Južne Osetije.

"Rusija ne može smatrati partnerom čovjeka koji je izdao naredbe za počinjenje ratnih zločina, a koji su rezultirali hiljadama mrtvih civila", rekao je Lavrov novinarima.

Prema njegovim riječima, bilo kakva sugestija američke državne tajnice Condoleezze Rice da je on pozvao na ostavku Saakašvilija kao uvjet za rješavanje krize je pogrešno shvaćanje razgovora između dvoje ministara.

"Mir će ponovno biti uspostavljen kada gruzijski vojnici napuste Južnu Osetiju i kada se potpiše sporazum o prestanku primjene sile, bez obzira na sudbinu Saakašvilija", kazao je Lavrov.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da je ruska mornarica u nedjelju potopila gruzijski brod koji je nosio bacače raketa nakon sukoba na moru.

Gruzijski brodovi dva puta su pokušali napasti ruske brodove koji su "uzvratili vatru nakon koje je potonuo jedan od gruzijskih brodova koji su pokrenuli napad", navodi se u saopćenju ruskog ministarstva odbrane koje su prenijele agencije.