U 2008. godini
0

Rusi izvezli naoružanje u iznosu od 8 milijardi dolara

FENA
Rusija je u 2008. godini izvezla proizvoda vojne namjene u vrijednosti većoj od osam milijardi dolara, izjavio je danas potpredsjednik ruske vlade Sergej Ivanov.

Ruski vicepremijer je rekao da se Rusija ubraja među tri vodeća izvoznika oružja na svijetu, prenijela je novinska agencija Interfax.

Posljednjih godina odbrambeno-industrijski kompleks pokazuje pozitivnu dinamiku razvoja, što se potvrđuje uvjerljivim osvajanjem ruskih proizvođača svjetskog tržišta naoružanja, kazao je Ivanov.

Pritom, kako je istakao, najvažnije je što se izlazi na tržišta na kojima ranije ruska proizvodnja nije bila predstavljena. Rusija izvozi oružje u oko 80 zemalja, a među kupcima ruskog oružja nalaze se i Indija i Kina.

Ivanov je rekao da se ni u uvjetima svjetske finansijske krize ne uočava pad na tom tržištu i nijedan partner nije izrazio namjeru da revidira ili obustavi ugovore bez obzira na tešku ekonomsku situaciju u svijetu.

Država pomaže i dalje će pomagati i podržavati jačanje odbrambenog kompleksa, dodao je vicepremijer Rusije.

"Izdvajanje stotina milijardi rubalja, između ostalog i kao državnih garancija za kredite, nije posljednji potez koji država povlači radi podrške toj grani“, rekao je Ivanov.