Svijet
0

Rusi izašli na izbore za Putinovog nasljednika

FENA
Rusi danas glasaju za predsjednika, na izborima za koje mediji drže da su obična formalnost za prvog dopredsjednika vlade Dmitrija Medvedeva kojeg je Vladimir Putin izabrao za svog nasljednika u Kremlju.

Devet sati nakon birača na Dalekom istoku u Rusiji, zemlji koja se prostire na 11 vremenskih zona, Rusi u Moskvi, Sankt Peterburgu i u čitavom zapadnom dijelu Rusije počinju izlaziti na birališta koja su otvorila svoja vrata u 7.00 sati po srednjoevropskom vremenu.

Na ovim izborima, na kojima je sve poznato prije nego su i počeli, budući da je Dmitriju Medvedevu zajamčena pobjeda već u prvom krugu, upisano je 109 miliona glasača koji mogu glasati od 7.00 do 22.00 sata.

Posljednja će se zatvoriti birališta u Kalinjingradu, ruskoj enklavi između Poljske i Litvanije, u 20.00 sati. Tad će se objaviti i izlazne ankete, a nepotpuni rezultati objavljivat će se tokom noći, kako bude teklo prebrojavanje glasova.

Uz Medvedeva, u utrci za predsjedničku dužnost su još trojica kandidata koji su tek statisti, komunist Genadij Zjuganov, ultranacionalist blizak Kremlju Vladimir Žirinovski i zagonetni Andrej Bogdanov koji zagovara ulazak Rusije u Evropsku uniju.

Medvedev koji je sveprisutan na televiziji i uživa podršku Vladimira Putina, koji za njega kaže da je jamac stabilnosti, mogao bi osvojiti 61 do 80 posto glasova birača, prema posljednjim anketama.

Njegovi protivnici, Zjuganov, Žirinovski i Bogdanov dobit će tek 9 do 16 posto, odnosno 7 do 14 i 1 posto glasova.