Rim
0

Rusi i Amerikanci pregovaraju o smanjenju nuklearnog oružja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki i ruski pregovarači sastali su se u petak u Rimu kako bi započeli s radom na novom sporazumu o smanjenju nuklearnog naoružanja.

Razgovori su prvi korak ka smjenjivanju Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START 1), potpisanog 1991., koji ističe u idućoj godini.

Predsjednici Barack Obama i Dmitri Medvedev pristali su na pregovore tokom njihovog prvog susreta u ovom mjesecu.

Postoje, međutim, područja neslaganja i ispunjenje decembarskog roka bit će teško ostvarljivo, javlja dopisnik BBC-a iz Rima Duncan Kennedy.

Moskva je posebno izrazila zabrinutost zbog američkih planova o izgradnji proturaketnog sistema u centralnoj Evropi.

"Čovjek treba imati na umu da što niže idemo u vezi s brojem bojevih glava, pojavljuju se sve ozbiljnija pitanja vezana za raketnu odbranu i strateški potencijal drugih nuklearnih sila", izjavio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov novinskoj agenciji Interfax.

Rusija je također saopćila kako bi voljela vidjeti smanjenja u sistemima lansiranja projektila, kao što su podmornice, a ne samo smanjenje bojevih glava, što nije obuhvaćeno postojećim sporazumima.

Obje strane, međutim, žele da smanje svoje nuklearne arsenale, javlja dopisnik BBC-a.

Sjedinjene Države posebno vjeruju da bi im to dalo veliku moralnu i političku prednost pred zemljama s nuklearnim ambicijama poput Irana i Sjeverne Koreje.

Oba predsjednika žele da novi sporazum poboljša raniji sporazum njihovih prethodnika iz 2002. te da se na svakoj strani do 2012. smanji broj bojevih glava na 1700 do 2200.

Oni su zatražili od svojih pregovarača da ih izvijeste o napretku u pregovorima do jula.