Konačno kraj krize
0

Rusi gas puštaju u utorak ujutro!

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Isporuke ruskog gasa ka Evropi, preko Ukrajine, prekinute u srijedu, trebale bi se nastaviti u utorak ujutro, objavili su u ponedjeljak češko predsjedništvo Evropske unije i ruski gasni gigant Gazprom.

"Ruska strana nam je obećala da će otvoriti slavine ako ne bude smetnji u utorak u 8 sati po evropskom vremenu", kazao je češki ministar energije Martin Riman, čija zemlja predsjedava Evropskom unijom, preuzimajući istu izjavu koju je nešto ranije objavio glasnogovornik predsjedavajuće EU-a.

"Predsjedništvo EU-a pozdravilo je obećanje ruskog predstavnika", dodao je Riman u svom saopćenju.

Ovo je prvi put od potpunog prekida isporuka ruskoga gasa Evropi u srijedu da je Evropska unija dala tačan datum i sat obnove isporuka.

Na brifingu organiziranom u istom trenutku u Bruxellesu direktor ruskog gasnog giganta Gazproma Aleksandar Medvedev također je kazao da se "nada da će tranzit ruskog gasa biti nastavljen u utorak ujutro u 8 sati po evropskom vremenu".

On je dodao da su sporazum o uvjetima raspoređivanja međunarodnih posmatrača, koji omogućava provjeru da se ruski gas doprema Evropi bez "krađe" na ukrajinskoj teritoriji, "konačno potpisale sve strane, bez izjava i dodataka.

"Ako ne bude smetnji, otvaramo naš gas sutra ujutro u 8 sati", kazao je i potpredsjednik ruske vlade zadužen za energiju Igor Sečin, koji je također bio prisutan u Bruxellesu.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso ocijenio je također da bi se isporuke mogle nastaviti "najkasnije u utorak ujutro", prenio je AFP.