Povrijeđene četiri osobe
52

Rusi dronovima uništili ukrajinska skladišta žitarica na Dunavu

D. B.
Rusija je dronovima napala ukrajinske luke na rijeci Dunav te uništila infrastrukturu za skladištenje žitarica, javlja BBC.

Skladišta se na drugoj obali rijeke u odnosu na Rumuniju, koja je članica NATO-a. Dunav za Kijev predstavlja ključnu rutu za izvoz otkako se Rusija povukla iz dogovora koji je omogućavao Ukrajini da izvozi pšenicu, kukuruz i druge proizvode putem Crnog mora.

Uništeno je i skladište žitarica u gradu Odesi, koji je luka na Crnom moru. Ova lokacija je pod napadima gotovo svake noći.

Zvaničnici tvrde da je u napadima tokom prošle sedmice uništeno više od 66.000 tona žitarica. Globalna tržišta bilježe rast cijena žitarica za 8 posto u toku samo jednog dana nakon što se Rusija povukla iz sporazuma o žitu 17. jula. Propast sporazuma znači da Rusija nastavlja s napadima na luke u Ukrajini, koji su bili prekinuti zahvaljujući sporazumu.

Guverner Odese Olah Kiper, regije koja pokriva dunavske luke Reni i Izmail, putem Telegrama je saopćio da je Rusija četiri sata napadala tamošnju infrastrukturu dronovima iranske proizvodnje. On je kazao da je uništen hangar za žito, kao i rezervoari. Drugi lokalni zvaničnici navode da su bombardovana tri skladišta.

Ukrajinska protivzračna odbrana je uništila tri od oko 15 dronova, dodao je Kiper. Povrijeđeno je četvero ljudi od kojih jedna osoba teže.

Rumunski mediji javljaju da su vojnici i mornari na suprotnoj obali rijeke vidjeli jarka svjetla te čuli približavanje dronova i eksplozije. Također, ističe se da je ovo najbliži udar rumunskom teritoriju od početka rata. Reni je udaljen svega 200 metara od Rumunije, odnosno 10 kilometara od rumunskog lučkog grada Galaca.

Dunav, kao i drumski te željeznički pravi od Ukrajine do Poljske, Rumunije i drugih susjednih zemalja, razvijeni su kao izvozni kanali od početka ruske invazije. U proteklih godinu dana je rijekom izvezeno dva miliona tona žitarica, a u prethodnih godinu dana 600.000 tona. Međutim, sve ove rute se mogu iskoristiti za transport samo dijela onoga što Ukrajina treba da izveze i logistički su mnogo skuplje u odnosu na morski transport.

Izvoz preko Istočne Evrope također je izazvao bijes poljoprivrednika u susjednim zemljama gdje je ukrajinsko žito preplavilo tržišta i snizilo cijene.

Kako se nastavljaju ruski napadi na ukrajinski izvoz žitarica, ruski predsjednik Vladimir Putin ističe da je njegova zemlja "sposobna zamijeniti ukrajinsko žito i na komercijalnoj i besplatnoj osnovi" za zemlje u Africi koje su ga uvozile iz Ukrajine.

Moskva će biti domaćin rusko-afričkog samita ove sedmice.

Ukrajina je sedmi najveći izvoznik pšenice u svijetu, a 71 posto njenog zemljišta je poljoprivredno.