Vijeće sigurnosti UN-a
0

Rusi će pristati na prekid vatre ili platiti cijenu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Rusija je u ponedjeljak uvečer odbacila francuski nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojim se traži prekid vatre između Gruzije i Rusije.

Ruski ambasador pri UN-u Vitalij Čurkin rekao je da ruska delegacija nije bila konsultirana o tome nacrtu, a upućivanje rezolucije na razmatranje nazvao je preuranjenim, dodajući kako se nada da se ona, uz rusko sudjelovanje, može i jednoglasno usvojiti.

Vijeće se sastalo u ponedjeljak po peti put otkad je kriza eskalirala u petak.

Američki ambasador pri svjetskoj organizaciji Zalmay Khalilzad izjavio je da Vijeće mora izvršiti pritisak na Rusiju, dati joj poticaj da prihvati prekid vatre ili će, prema njegovim riječima, "platiti cijenu".

Khalilzad je dodao da bi to što se događa u Gruziji moglo odrediti odnose Rusije s ostatkom svijeta.

Gruzijski izaslanik Irakli Alasanija izjavio je kako se nada da će Vijeće sigurnosti usvojiti francuski prijedlog rezolucije i optužio Rusiju da pokušava "potčiniti i uništiti jednu mladu demokratiju".

Sjedinjene Države su u prvom trenutku htjele osudu, kako su rekle, neopravdanog ruskog napada na Gruziju, ali su Francuska i drugi Evropljani željeli izbjeći terminologiju koja bi sigurno dovela do ruske upotrebe veta, prenijele su agencije.

Francuski diplomat Jean-Pierre Lacroix, obraćajući se novinarima nakon dvosatne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a, rekao je da se nacrt rezolucije temelji na planu od tri tačke koji je kabinet francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja objavio u Parizu tokom vikenda.

Lacroix je kazao da francuski prijedlog poziva na trenutni prekid neprijateljstava, povlačenje ruskih snaga iz Južne Osetije, poštovanje teritorijalnog integriteta Gruzije i pristup žrtvama kojima je potrebna humanitarna pomoć.

"Dobili smo povoljnu reakciju s gruzijske strane i nadamo se da će biti također povoljnog reagiranja ruske strane", rekao je francuski diplomat.