Obavještajni podaci
30

Rusi bi u novoj ofanzivi mogli koristiti i avijaciju: Helikopteri i avioni gomilaju se uz granicu

V. K.
Rusi i dalje posjeduju veliki broj helikoptera i aviona (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)
Rusi i dalje posjeduju veliki broj helikoptera i aviona (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)
Podaci zapadnih obavještajnih službi pokazali su kako Rusija gomila nove trupe blizu granice sa Ukrajinom, a pored artiljerije, ovaj put pripremaju se i avioni.

Prema pisanju Financial Timesa, saveznici u NATO-u podijelili su međusobno obavještajne podatke koji pokazuju kako Rusija u blizini granice s Ukrajinom gomila mlazne avione i helikoptere koji bi trebali biti podrška kopnenoj ofanzivi koja se najavljuje.

Da ruska vojska planira upotrebu avijacije u novoj ofanzivi na Ukrajini potvrdio je i zvaničnik američke administracije.

"Ministar je na sastanku bio vrlo jasan da imamo kratko vrijeme da pomognemo Ukrajincima da se pripreme za ofanzivu. Ruske kopnene snage su prilično iscrpljene pa je to najbolji pokazatelj da će se ovo pretvoriti u zračnu borbu. Da bi Ukrajinci opstali u toj borbi moraju imati što više mogućnosti protivzračne odbrane i što više municije", izjavio je za Financial Times neimenovani zvaničnik američke administracije.

Također, američki ministar odbrane Lloyd Austin na konferenciji za medije u utorak je izjavio kako Sjedinjene Američke Države ne vide neposredne znakove masovnog zračnog napada, ali da saveznici trebaju biti spremni da pomognu Ukrajini.

"Znamo da Rusija ima značajan broj aviona. Trenutna ukrajinska protivzračna odbrana nije dovoljna. Želimo da budemo sigurni da Ukrajinci imaju sposobnost da se zaštite u slučaju da Rusija odluči da uvede svoje zračne snage u borbu", poručio je ministar odbrane SAD-a.

Iako se sumnjalo kako Rusiji nije preostalo mnogo kvalitetnih borbenih aviona, visokorangirani zvaničnici NATO-a ističu kako su ove trupe prilično očuvane.

"Više od 80 posto je vjerovatno na sigurnom i dostupno. Očekujemo da pokrenu zračne napade i tako onemoguće rad protivzračne odbrane Ukrajine", rekao je jedan od diplomata NATO-a.