Svijet
0

Rushdiju se bivši tjelohranitelj javno izvinio

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Britanski pisac indijskog porijekla Salman Rushdie (61) na sudu je dobio javno izvinjenje bivšeg policajca zaduženog za njegovu zaštitu zbog tvrdnje da je poznati autor nepodnošljivog karaktera.

Ron Evans bio je jedan od pripadnika tima zaduženog za sigurnost Salmana Rushdija nakon što je iranskom fetvom 1989. godine osuđen na smrt.

U knjizi naslovljenoj "U službi njenog veličanstva" Evans piše da je ser Salman do te mjere bio neprijatan da su njegovi tjelohranitelji jednog dana odlučili da ga zatvore u plakar i odu na pivo u obližnji pab.

Pred Visokim sudom u Londonu Evans je posredstvom advokata dao "izjavu o neistini", što je pravni termin kojim se ustanovljuje formalno priznanje laži. Koautor i izdavač knjige također su dali istu izjavu.

"Moj jedini interes bio je ustanovljenje istine", izjavio je Salman Rushdie po izlasku sa suda.

Kako prenose agencije, poznati pisac nije zahtijevao nikakvo obeštećenje.

Imam Homeini, vrhovni vođa iranske islamske revolucije, donio je 14. februara 1989. godine fetvu kojom je Rushdie osuđen na smrt zbog objave djela "Satanski stihovi".

Iranska vlada objavila je 1998. godine da neće pokušati da primijeni dekret ajatollaha Homeinija, čime je prestao ilegalni život koji je do tada vodio Rushdie. Međutim, kada ga je kraljica Elizabeta II 2007. godine proglasila za sera, jedan iranski vjerski predstavnik izjavio je da je fetva i dalje na snazi.