Prijeti mu zatvor
53

Rus uhapšen nakon što je u metrou odglumio smrt od koronavirusa

D. B.
Rusu koji je odglumio smrt zbog koronavirusa u metrou u Moskvi lišen je slobode, a sada mu prijeti zatvorska kazna.

Mladić s maskom na licu se srušio u vagonu tokom vožnje jednom od najprometnijih linija moskovskog metroa, a potom se počeo tresti. Nekoliko muškaraca mu je prišlo kako bi mu pomogli, no potom su počeli bježati vičući "koronavirus, koronavirus".

Ovaj prizor je šokirao ostale putnike, koji su također počeli bježati čim su stigli na stanicu sljedeći stanicu, a to je predstavljalo veliki rizik od stampeda i povreda.

Sve je snimljeno kamerom jer se radilo o šali koju je smilio blogger Karomat Dzhaborov sa svojim prijateljima.

Nakon što je snimak došao do policije, Dzhaborov i njegovi prijatelji su osuminjčeni za huliganizam jer su namjerno uzrokovali paniku. Kazne za ovakve prekršaje su ozbljne, a maksimalna kazna iznosi pet godina.

Dzhaborov je čuo da je osumnjičen te se sam predao tužilaštvu, a njegov odvokat je rekao da njegov kijent nije znao da će klip rezultirati oštrim posljedicama te tvrdi da su namjere bloggera bile dobre.

"Cilj je bio privući pažnju javnosti na nedostatak zaštitnih maski, na problem koronavirusa i potrebu da se ljudi zaštite maskama", kazao je advokat.

Istražitelji analiziraju bloggerove motive, a sud je odredio pritvor od mjesec dana.

Njegovi saučesnici su također lišeni slobode te im je odrežena zabrana napuštanja zemlje. Policija je zaplijenila njihove kompjutere i mobitele kao dokazni materijal.