Napadač sa dalekog istoka
48

Rus pokušao zapaliti Lenjinov mauzolej na Crvenom trgu

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Moskovska policija uhapsila je muškarca koji je pokušao zapaliti mauzolej u kojem se nalazilo balzamirano tijelo vođe boljševičke revolucije Vladimira Iljiča Lenjina.

Pokušaj je bio neuspješan, prema navodima policije boca sa zapaljivom bojom nije se zapalila i mauzolej na Crvenom trgu u središtu Moskve nije oštećen. Motiv piromana im je nepoznat.

"Incident se dogodio dan ranije, oko 22 sata (oko 21 sat po srednjoevropskom vremenu). Muškarac je neprimjerenog ponašanja došao do Lenjinovog mauzoleja i gađao ga bocom sa zapaljivom smjesom. Nije došlo do paljenja. Policija policajci su odmah uhapsili prijestupnika", saopćili su iz policije

Privedeni muškarac, 73-godišnji Konstantin Stachukov iz Chite na ruskom Dalekom istoku, danas ima rođendan, no nije jasno u kojoj je mjeri ta činjenica povezana s onim što se dogodilo, piše portal Meduza pozivajući se na informacije iz društvene mreže.

Mauzolej na Crvenom trgu u centru Moskve više puta je bio meta napada. Najkrvaviji je bio samoubilački napad 1. septembra 1973., izveden početkom školske godine, kada je mauzolej bio pun školaraca. Do danas nepoznati muškarac aktivirao je eksploziv skriven ispod odjeće.

Osim bombaša, živote su izgubile još dvije osobe, bračni par iz Astrahana koji je krenuo za njim, a ranjeno je pet osoba, uključujući četvero školaraca. Od terorista je ostala ruka i dio glave. Istraga nikada nije dovedena do kraja. Do danas se ne zna ništa o identitetu i motivima napadača.