|

Rus kupio medalju Nobelove nagrade kako bi je vratio njenom vlasniku

Rus kupio medalju Nobelove nagrade kako bi je vratio njenom vlasniku
3
A
Anadolija
10.12.2014. u 11:41
17
komentara
3

dijeljenja
Rus kupio medalju Nobelove nagrade kako bi je vratio njenom vlasniku Alisher Usmanov (Foto: EPA)
Ruski milijarder Alisher Usmanov je na aukciji aukcijske kuće Christie's kupio Nobelovu nagradu američkog naučnika Jamesa Watsona (86) kako bi mu je vratio.
BBC javlja da je Usmanov prošle sedmice na aukciji kupio Watsonovu medalju Nobelove nagrade za 4,8 miliona dolara i najavio da će je vratiti njenom vlasniku koji ju je i zaslužio.

Usmanov je kazao da je bio razočaran viješću da je ugledni naučnik morao da proda svoju medalju i da je to za njega bilo neprihvatljivo.

"James Watson je jedan od najvažnijih biologa svijeta i Nobelova nagrada za otkriće strukture DNK pripada samo njemu", kazao je Usmanov.

Watson je za otkriće strukture DNK Nobelovu nagradu u kategoriji medicina dobio 1962. godine. On je prvi Nobelovac u historiji koji je lično organizirao aukciju za prodaju svoje medalje. Iste te 1962. godine Nobelove nagrade su dobili i Maurice Wilkins i Francis Crick.

Prije aukcije, Watson je saopćio da će zaradu od prodaje uložiti u fondacije i naučna istraživanja.

Ruski multimilijarder Usmanov posjeduje brojne kompanije u sektorima telekoma i metalne industrije, Prema podacima časopisa Forbes, on ima 15,8 milijardi dolara. Najveći je dioničar i londonskog fudbalskog giganta Arsenala.
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...