{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rupel za popuštanje napetosti u odnosima s hrvatskom

F
FENA
9.5.2008. u 17:52
0
0
Rupel za popuštanje napetosti u odnosima s hrvatskom
0
Rupel za popuštanje napetosti u odnosima s hrvatskom
Foto: AP
Napetost u hrvatsko-slovenskim odnosima nikomu ne koristi, izjavio je u petak slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel i najavio da će ovih dana hrvatskom ministru vanjskih poslova uputiti pismo s prijedlogom mjera koje bi omogućile da odnosi između Slovenije i Hrvatske postanu "manje napeti, a više prijateljski", te je osudio izgrede na granici.
Ministrova konferencija za novinare bila je namijenjena Danu Europe i zadnjoj trećini slovenskog mandata predsjedanja Europskom unijom, no Rupelu je postavljeno najviše pitanja o odnosima s Hrvatskom, te o slučaju "borca za južnu granicu" Joška Jorasa.

Na pitanje je li u Jorasovu slučaju moguće postići neko privremeno rješenje, poput postavljanja rampe za koju bi samo on imao ključeve, Rupel je rekao da će o tome razgovarati ministri unutarnjih poslova dviju država, ali da će ovih dana hrvatskom kolegi Gordanu Jandrokoviću uputiti pismo u kojemu će predložiti da se napetosti smanje, a odnosi poprave.

Odgovarajući na pitanja o "spornim područjima" južno od Dragonje, Rupel je zanijekao tvrdnje, koje su se pojavile u slovenskoj javnosti, da je 1991. godine on kao ministar vanjskih poslova "prepustio Hrvatima to područje" u dogovoru s tadašnjim premijerom Alojzom Peterleom i tadašnjim ministrom obrane Janezom Janšom.

"To je kolosalna glupost. Naše je ministarstvo sto puta ponovilo kako je naša pregovaračka pozicija da je to slovenski teritorij", rekao je Rupel. Po nikad usvojenom sporazumu Drnovšek-Račan, područje južno od Dragonje pripada Hrvatskoj. No Rupel je rekao da se Hrvatska odrekla tog sporazuma tako da to područje ima "poseban privremeni status". On je zanijekao tvrdnje slovenskog predsjednika Danila Tuerka da postoji dogovor Ljubljane i Zagreba prema kojemu "Hrvatska privremeno upravlja tim područjem", pa je zato teško izvršiti presudu slovenskog suda u Piranu da se uklone žardinijere s Jorasove "europske staze".

Rupel je rekao da je slovenska Vlada 1991. godine željela postaviti graničnu kontrolu južnije od svog sadašnjeg graničnog prijelaza, te obuhvatiti i Jorasovu parcelu, ali da je slovensku policiju "otjerala" hrvatska.

Rupel je ponovio i poznate tvrdnje Ljubljane da pismo nekadašnjeg hrvatskog premijera Nikice Valentića tadašnjem slovenskom premijeru Alojzu Peterleu, u povodu gradnje čvrstog graničnog objekta na Dragonji, potvrđuje da je "Hrvatska priznala da se radi o spornom graničnom području jer je Valentić u pismu naveo da je riječ o privremenoj graničnoj točki i da postavljanje graničnog prijelaza ne prejudicira granicu koja će se utvrditi sporazumom dviju država".

Upitan o namjerama populističkog čelnika Marjana Podobnika da će nastaviti s prosvjedima u korist Jorasa, Rupel je rekao da takvi postupci ne koriste ni Jorasu ni Sloveniji jer stvaraju "politički pritisak" pod kojim nije moguće doći do optimalnih rješenja.

Rupel je rekao kako ne vjeruje u Podobnikove najave zatvaranja granice s Hrvatskom.

"Ne znam kako bi Podobnik imao takvu moć da zatvara granične prijelaze i ne vjerujem da je to moguće", rekao je Rupel i dodao da za Sloveniju takvo ponašanje ne bi bilo dobro i da to stvara politički pritisak na Vladu u situaciji kad su potrebni zrelost i strpljenje kako bi ostvarila svoje interese.

"Za nas to nije dobro i to nije u našem interesu", rekao je Rupel.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: