Svijet
0

Rupel: Sve opcije glede arbitraže s Hrvatskom još otvorene

FENA
Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je u srijedu da odluka o izboru institucije koja će rješavati otvoreno pitanje granice s Hrvatskom na slovenskoj strani još nije donesena i da su sve opcije još otvorene.

"U ovom se trenutku još ni o čemu ne odlučuje. Mislim da postoji konsenzus da se pristane na posredovanje treće strane, a sve ostalo je još otvoreno", rekao je Rupel u razgovoru za emisiju "Odmevi" RTV Slovenija, pozivajući stranke da se "povuku iz sadašnje rasprave" o tome da li je primjereno da spor rješava Međunarodni sud pravde (ICJ), kako su se u nedjelju na Bledu načelno i neformalno dogovorili premijeri Janez Janša i Ivo Sanader.

Rupel je dodao da još ne postoji dogovor da treća strana u posredovanju oko spora bude ICJ, te da to može biti i neka druga institucija, reagirajući na tvrdnje oporbenih stranaka i Slovenske pučke stranke da ICJ ne uvažava "načelo pravičnosti" koje bi Sloveniji donijelo jaču poziciju pred sudom.

Rupel je rekao da je i on aktivno sudjelovao u razgovorima Janše i Sanadera, te da predsjednik slovenske vlade ima diskrecijsko pravo da se o tome dogovara, čime je komentirao stajališta nekih stranaka da je Janša razgovorima na Bledu sa Sanaderom prekoračio mandat koji su mu za razgovore s hrvatskom stranom dale parlamentarne političke stranke.

U vezi s najavljenom primjenom hrvatskog Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) na članice Europske unije s početkom iduće godine, Rupel je rekao da vjeruje da će hrvatska Vlada preispitati tu odluku.

"Mislim da će hrvatska Vlada ozbiljno uvažiti upozorenja Bruxellesa", rekao je Rupel, dodajući da Hrvatska ZERP ne bi mogla primijeniti na članice EU-a "bez štete" jer je "u nazočnosti Europske komisije" pristala na zapisnik o nevaženju ZERP-a za članice Europske unije, a potpisali su ga državni tajnici u ministarstvima vanjskih poslova Italije, Slovenije i Hrvatske.