Svijet
0

Rupel: Slovenija ne želi biti "žrtveni jarac"

FENA
Slovenija ne želi stvarati negativnu atmosferu prema Hrvatskoj i smisao je izjave od deset točaka koje je na svojim web-stranicama objavilo ministarstvo vanjskih poslova Slovenije uz ostalo u tome da upozori na jednostrane korake koje je Hrvatska napravila na državnoj granici od osamostaljenja dviju država, izjavio je slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u četvrtak navečer za komercijalnu televizijsku postaju POP TV.

"Smeta nam da je Hrvatska napravila više jednostranih koraka. U priopćenju smo istaknuli njih dvadeset. Još gore je što se čini da Hrvatska od Slovenije želi napraviti žrtvenog jarca što Slovenija nije i ne želi biti", rekao je Rupel za postaju POP-TV.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u izjavi od deset točaka objavljenoj na svojim web-stranicama prozvalo je hrvatske političare i medije da stvaraju netolerantno ozračje prema Sloveniji, da u komentarima napadaju predstavnike slovenske države i da pogrešno prikazuju slovenske pozicije u vezi s pregovorima o granici. Uz to, ministarstvo je navelo da će Slovenija predlagati konstruktivne poteze za popravljanje sadašnjeg stanja i podržavati Hrvatsku, kao i cijeli zapadni Balkan na putu u EU.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u spomenutoj je izjavi navelo desetak primjera događaja na granici za koje smatra da dokazuju tezu da je Hrvatska mijenjala stanje na granici u odnosu na ono koje je zatečeno s osamostaljivanjem dviju država 1991. godine.

Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je u povodu slovenskoga dokumenta da Hrvatsko državno vodstvo istinito i objektivno govori o Sloveniji i ni na koji način ne vrijeđa niti Sloveniju niti slovenske političare, i štoviše cijeni potporu koju je Slovenija pružala i pruža Hrvatskoj na putu u članstvo u europske integracije.

"U ime hrvatske Vlade ja moram istaknuti da hrvatski političari, predsjednik Vlade i ja osobno, i svi članovi vlade i hrvatskog državnog vodstva uvijek istinito i objektivno govore o Sloveniji i ni na koji način ne vrijeđaju niti Sloveniju niti slovenske političare, štoviše mi cijenimo ono što je Slovenija učinila, svu potporu koju nam je pružala i pruža na putu u članstvo u europske integracije", istaknula je ministrica Grabar-Kitarović.