Svijet
0

Rupel s Blazyjem o europskoj perspektivi zapadnog Balkana

FENA
Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel razgovarao je u četvrtak u Parizu sa šefom francuske diplomacije Philippeom Douste-Blazyjem o razvoju bilateralnih odnosa, suradnji u Europskoj uniji i zapadnom Balkanu, objavilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Govoreći o stanju u državama jugoistočne Europe, Rupel je rekao da unatoč rezervama koje Francuska i neke druge države imaju oko sposobnosti EU-a da apsorbira potencijalne nove članice treba nužno održati europsku perspektivu država zapadnog Balkana.

Bez te perspektive došlo bi do poremećaja ravnoteže snaga u regiji, rekao je Rupel.

Kako je prenijela Slovenska press agencija STA, Rupel i Blazy složili su se u ocjeni da je nastavak širenja EU-a na zapadni Balkan potreban, ali uz ispunjene uvjete.

Rupel je u razgovoru posebno istaknuo slučaj Srbije koja se po njegovoj ocjeni zbog neispunjenja suradnje s Haaškim sudom nalazi u teškoj situaciji.

Rupel je među ostalim predstavio i prioritete koje će Slovenija imati tokom svog predsjedavanja Europskom unijom u prvoj polovici 2008. godine, a među njima je i energetska politika. Potvrđeno je da će Francuska sudjelovati na forumu o energetskoj politici Europe i geopolitičkim dimenzijama osiguranja nafte s područja Kaspijskog jezera koja će se održati na Bledu u augustu ove godine.