{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rupel odbacio kritike da se EU miješa u izbore u Srbiji

F
29.1.2008. u 19:53
0
0
Rupel odbacio kritike da se EU miješa u izbore u Srbiji
0
Rupel odbacio kritike da se EU miješa u izbore u Srbiji
Foto: Reuters
Predsjedavajući Vijeća ministara EU, slovenski šef diplomatije Dmitrij Rupel, odbacio je danas u Bruxellesu oštre kritike poslanika Evropskog parlamenta da se Evropska unija jučerašnjom ponudom Beogradu da 7. februara potpiše "politički sporazum" zapravo umiješala u predsjedničke izbore u Srbiji.
"Mi se ne miješamo u izbore već zastupamo naše stavove i jesmo na strani onih koji žele evropsku perspektivu u Srbiji“, izjavio je Rupel, odgovarajući na pitanja evropskih poslanika u Vanjskopolitičkom odboru EP.

"Ne spekuliramo o tome ko će pobijediti na izborima iako svako od nas ima svog favorita", odgovorio je Rupel na pitanje španskog poslanika Josea-Ignatija Saalfranka o tome da li će EU povući svoju ponudu za "politički sporazum" u slučaju da na izborima u Srbiji pobijedi kandidat Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić.

Jučerašnja ponuda "predstavlja poziv i nadamo se da će Srbi prihvatiti taj poziv i odlučiti se za evropske integracije", rekao je on.

Među najžešćim kritičarima "konteksta" ponude EU su se našli belgijski poslanici Veronek De Keizer i Ameli Nets.

"Zar vam se ne čini da ste možda jučerašnjom ponudom zapravo pomogli Nikoliću?", upitala je De Keizer.

"Nije pametno miješati se u izbornu kampanju. To EU nikada ne radi ni u jednoj zemlji članici i ne bi smela to da radi ni u zemljama koje su budući članovi. Ono što ne toleriramo u našim zemljama, ne smijemo tolerirati ni u drugim", izjavila je Nets.

Ona je istakla da će EU morati da sarađuje s pobjednikom izbora u Srbiji - bez obzira o kome se radi - jer će on biti izabran od srpskog naroda.

Rupel je istakao da je jučerašnja ponuda posljedica situacije u kojoj se EU našla.

„Sve je bilo spremno za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), ali se jedna od članica tome usprotivila, a mi u EU moramo da uzmemo u obzir stavove svih zemalja“, rekao je Rupel.

„Nakon izbora, situacija će se smiriti i vlada Srbija će moći da ga potpiše ako želi da napreduje ka EU. Sljedeća stanica će biti SSP“, rekao je Rupel, javio je Tanjug.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: