{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rupel odbacio kritike da se EU miješa u izbore u Srbiji

F
29.1.2008. u 19:53
0
0
Rupel odbacio kritike da se EU miješa u izbore u Srbiji
0
Rupel odbacio kritike da se EU miješa u izbore u Srbiji
Foto: Reuters
Predsjedavajući Vijeća ministara EU, slovenski šef diplomatije Dmitrij Rupel, odbacio je danas u Bruxellesu oštre kritike poslanika Evropskog parlamenta da se Evropska unija jučerašnjom ponudom Beogradu da 7. februara potpiše "politički sporazum" zapravo umiješala u predsjedničke izbore u Srbiji.
"Mi se ne miješamo u izbore već zastupamo naše stavove i jesmo na strani onih koji žele evropsku perspektivu u Srbiji“, izjavio je Rupel, odgovarajući na pitanja evropskih poslanika u Vanjskopolitičkom odboru EP.

"Ne spekuliramo o tome ko će pobijediti na izborima iako svako od nas ima svog favorita", odgovorio je Rupel na pitanje španskog poslanika Josea-Ignatija Saalfranka o tome da li će EU povući svoju ponudu za "politički sporazum" u slučaju da na izborima u Srbiji pobijedi kandidat Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić.

Jučerašnja ponuda "predstavlja poziv i nadamo se da će Srbi prihvatiti taj poziv i odlučiti se za evropske integracije", rekao je on.

Među najžešćim kritičarima "konteksta" ponude EU su se našli belgijski poslanici Veronek De Keizer i Ameli Nets.

"Zar vam se ne čini da ste možda jučerašnjom ponudom zapravo pomogli Nikoliću?", upitala je De Keizer.

"Nije pametno miješati se u izbornu kampanju. To EU nikada ne radi ni u jednoj zemlji članici i ne bi smela to da radi ni u zemljama koje su budući članovi. Ono što ne toleriramo u našim zemljama, ne smijemo tolerirati ni u drugim", izjavila je Nets.

Ona je istakla da će EU morati da sarađuje s pobjednikom izbora u Srbiji - bez obzira o kome se radi - jer će on biti izabran od srpskog naroda.

Rupel je istakao da je jučerašnja ponuda posljedica situacije u kojoj se EU našla.

„Sve je bilo spremno za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), ali se jedna od članica tome usprotivila, a mi u EU moramo da uzmemo u obzir stavove svih zemalja“, rekao je Rupel.

„Nakon izbora, situacija će se smiriti i vlada Srbija će moći da ga potpiše ako želi da napreduje ka EU. Sljedeća stanica će biti SSP“, rekao je Rupel, javio je Tanjug.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: