Svijet
0

Rupel i Kouchner predlažu besplatne Schengenske vize za Srbiju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Državljanima Srbije članice Europske unije trebale bi omogućiti dobivanje besplatnih viza, kako bi se ohrabrile proeuropske snage u toj državi pred parlamentarne izbore koje se održavaju 11. svibnja, predložili su, u zajedničkom otvorenom pismu, objavljenom u srijedu, slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel i njegov francuski kolega Bernard Kouchner, čija zemlja polovicom godine od Slovenije preuzima predsjedavanje EU-om.

"Želimo srpskom narodu iskazati potporu i predlažemo da EU državljanima Srbije omogući besplatne vize za posjete državama članicama, no i dalje ćemo inzistirati da Srbija treba izbjegavati provokativne riječi ili postupke koji bi mogli ugroziti stanje u regiji", navodi se u pismu što su ga Rupel i Kouchner uskladili nakon prošlotjednog neformalnog susreta ministara država članica EU na Brdu kod Kranja, gdje je u središtu pozornosti bilo ubrzavanje procesa eurointegracija država zapadnog Balkana, u prvom redu pitanje Srbije i Kosova.

U otvorenom pismu dvojice ministara, koje je na svojim Internet stranicama objavilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova, navodi se da Francuska i Slovenija podupiru "inovativne pristupe" kojima će se u Srbiji potaknuti proeuropske snage, vodeći pritom računa da je Srbija pred izborima, ali da ona mora ispuniti svoje međunarodne moralne i međunarodne obveze kako bi potpisala sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i uz poštovanje temeljnih europskih vrijednosti ubrzala svoju europsku perspektivu i jednom ušla u europsku obitelj naroda.

Rupel i Kouchner u pismu podsjećaju da su građani Srbije nekoć dok je postajala Jugoslavija u Europu već putovali bez viza i da joj je ponuđen sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ali podsjećaju da je teško reflektirati na članstvo u Uniji, a protiviti se misiji Eulex na Kosovu, koju podržavaju sve članice. Ta se misija na Kosovo, podsjećaju Kouchner i Rupel, šalje upravo zbog kosovskih Srba, a "Srbija ne bi smjela dopustiti da kosovsko pitanje utječe na njene odnose s Unijom".

Iako se u pismu Kosovo i Srbija ističu kao "posebni slučajevi", u pismu se poziva i na poticaje preko viznih olakšica za sve države u regiji koje su postigle napredak u reformama.