Svijet
0

Rupel i Janša o aferi prisluškivanja

FENA
Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je u ponedjeljak da će skandal nastao izjavama bivšeg slovenskog premijera Antona Ropa o navodnom prisluškivanju razgovora hrvatskog premijera Ive Sanadera i Janeza Janše u 2004. godini, kad je Janša bio oporbeni čelnik, nepovoljno djelovati na odnose s Hrvatskom i da će sadašnja vlada morati popravljati greške prijašnje vlade.

"Prisluškivanje predsjednika vlada stranih država je skandal, pa treba zahtijevati da oni koji su to provodili i naložili preuzmu odgovornost", rekao je Rupel u ponedjeljak u Luxembourgu slovenskim novinarima, prenijela je Hina.

"Takve stvari štete reguliranju odnosa među državama, pa će se sada slovenska strana idućih tjedana i preko svoje volje morati suočiti s ispravljanjem učinjenih pogrešaka", izjavio je Rupel.

Ropovu izjavu da su se Sanader i Janša dogovarali o graničnim incidentima u Piranskom zaljevu tijekom predizborne kampanje u Sloveniji 2004. godine demantirao je u ponedjeljak i sam Janša.

"Nikad se nisam dogovarao o incidentima", rekao je Janša, dodajući da ga sadašnje izjave bivšeg predsjednika vlade iznenađuju i da su skandalozne.

On je dodao da navodi o djelatnosti struktura u SOVA-i u vrijeme prijašnjih vlada idu do "ruba legalnosti ili preko njega".

Janša je rekao da nije očekivao da će bivši premijer potvrditi sumnje vladine skupine koja se bavi ispitivanjem nepravilnosti u djelovanju obavještajne agencije SOVA u prošlosti, odnosno sumnjama da se je ona bavila nezakonitim prisluškivanjem.

Problem je, rekao je Janša, u tome da je SOVA sredstvima iz proračuna nabavila opremu za prisluškivanje koja se nije mogla kontrolirati, a za vozilo u kojemu se oprema nalazila ne postoji dokumentacija gdje se je kretalo iako je napravilo više tisuća kilometara po Sloveniji.

Oprema je zapečaćena i prislušni uređaji nisu se koristili, ali tek nakon parlamentarnih izbora 2004. godine, odnosno nakon dolaska njegove koalicijske vlade. Janša je dodao da u SOVA-i ne postoji dokumentacija o navodnim snimanjima razgovora njega i Sanadera 2004. godine.

Janša je na kraju kazao kako ovaj skandal neće imati odjeka u Europi, ali će njime biti nanesena napravljena šteta u odnosima s Hrvatskom.