Svijet
0

Rupel: Haaški tužitelj nema novo stajalište o saradnji sa Srbijom

FENA
Slovenski ministar vanjskih poslova sastao se u srijedu u Den Haagu s predsjednikom Međunarodnog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije Faustom Pocarom i glavnim tužiteljem Sergeom Brammertzom, kako bi ispitao stupanj suradnje Srbije s tribunalom i mogćnost da Srbija što prije potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, čime bi se ohrabrile "proeuropske" snage u toj državi prije predstojećih predsjedničkih izbora.

Kako je objavilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova, Rupel je novinarima nakon susreta s Brammertzom izjavio da novi haaški tužitelj o suradnji suda s vlastima u Srbiji još nema novo stajalište i da do daljnjega ostaju na snazi ocjene iz izvješća koji je u prosincu prošle godine o tome dala prijašnja glavna tužiteljica Carla del Ponte.

Rupel je slovenskim novinarima koji su pratili sastanak rekao da u pogledu suradnje Beograda s Haagom postoje "dvije škole", politička, koja razmišlja "strateški", i "škola" koju zastupaju pravni stručnjaci ICTY-a, prema kojima tu suradnju treba definirati "vrijednostima međunarodnog prava", sugerirajući tako da se još uvijek može stvoriti suglasnost među državama EU-a koja bi omogućila da Srbija sporazum potpiše još na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a 28. siječnja.

Kako je nakon sastanka izjavila Brammertzova glasnogovornica Olga Kavran, glavni tužitelj Brammertz sastat će se u četvrtak i petak u Bruxellesu s europskim povjerenikom za proširenje EU-a Ollijem Rehnom, na sastanku koji je Rehn najavio još početkom prošlog tjedna, na kojem bi se utvrdio stupanj suradnje Srbije s Haaškim sudom, a Beograd će prvi put posjetiti tek u veljači, javili su slovenski mediji.

U Sloveniji će se, kako je već objavljeno, u subotu iza zatvorenih vrata održati sastanak europskog dijela Kontaktne skupine za Kosovo, kojemu će prisustvovati Rehn i europski povjerenik za vanjske poslove i sigurnost Javier Solana.