Posada se spašava
0

Rumunski teretni brod naletio na minu u Crnom moru i sada tone

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Rumunska agencija za pomorsko spašavanje (MRCC) saopćila je da je spasila sve članove posade s broda koji eksplodirao nakon što je naletio na pomorsku minu u Crnom moru.

MRCC je saopćio da je spasio svih 12 članova posade Seame, koja plovi pod zastavom afričke države Togo. Svi su prevezeni na liječenje u luku Sulia, koja se nalazi u neposrednoj blizini Ukrajine.

Eksplozija je odjeknula oko 40 kilometara od obale.

Fleetmon , servis za praćenje brodova i pomorsko obavještavanje , saopćio je da je posada broda poslala signal za pomoć oko 06:50 po lokalnom vremenu u srijedu ujutro.

Prema fotografijama kojima Fleetmon raspolaže, brod još nije potonuo. No, voda prodire u trup što će vjerovatno dovesti do njegovog potapanja.

Brod Seama trebao je isploviti 12. septembra iz jedne od turskih luka. Odredišna stanica trebala je biti ukrajinska luka Izmail iz koje se izvoze ukrajinsko žito i drugi proizvodi i koja vrlo često postaje meta ruskog granatiranja.

Proteklih sedmica olupina triju ruskih bespilotnih letjelica sletjela je na rumunski teritorij, najvjerojatnije prema ukrajinskoj luci Izmail.