Svijet
372

Rumunski ministar pravde podnio ostavku nakon 10 dana protesta građana širom zemlje

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Ministar pravde Ruminije Florin Iordache podnio je ostavku nakon višednevnih protesta građana zbog kontroverznog vladinog dekreta koji bi zaštitio veliki broj političara od krivičnog gonjena zbog korupcije.

Ostavku je podnio 10 dana nakon što su počeli protesti širom zemlje protiv reforme zakona o korupciji. Vlada je povukla dekret ranije ove sedmice.

Florin Iordache
Florin Iordache

"Otkako sam postao ministar pravde planirao sam i radio na legalnim procedurama koje popravljaju osjetljive postojeće probleme. Kao što i sami vidite, sve moje inicijative su konstitutivne i legalne. Predloženi projekat nije imao javnu debatu ali je o njemu raspravljano u parlamentu. Ipak, to nije bilo dovoljno za javnost tako da sam odlučio dati ostavku na mjesto ministra pravde", rekao je Iordache.

Rumunski premijer Sorin Grindeanu je tražio od Iordachea da pripremi nacrt zakona koji je sličan kontroverznom dekretu a koji dekriminalizira korupciju koja je uzrokovala štetu u vrijednosti manjoj od 48.000 dolara. Ovim dekretom, ili eventualno zakonom, sve istrage bi bile obustavljene, a optužnice povučene, te bi u budućnosti ovakve slučajeve bilo nemoguće procesuirati. Također, neki zvaničnici bi bili oslobođeni iz zatvora zbog presuda za korupciju.

Foto: AFP
Foto: AFP

To bi donijelo korist političarima poput Liviua Dragnee, predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP), koja je nedavno došla na vlast. Dragnea je pod istragom zbog zloupotrebe službenog položaja, a ranija kazna kojom je osuđen na dvije godine zbog uplitanja u izborni proces je suspendovana.

Demonstranti traže i ostavku vlade u kojom većinu ima rumunski SDP.