General traži izmjene
23

Rumunska vojska u velikim problemima: Zakon ih sprečava u obaranju dronova iznad teritorije države

V. K.
Pripadnik specijalnih snaga Rumunije (Foto: EPA-EFE)
Pripadnik specijalnih snaga Rumunije (Foto: EPA-EFE)
Načelnik generalštaba vojske Rumunije Gheorghita Vlad saopćio je kako se vojska ove zemlje nalazi u velikim problemima kada je riječ o presretanju bespilotnih letjelica iznad teritorije Rumunije.

U razgovoru s medijima, Vlad je rekao kako bi država treala izmijeniti četiri zakona kako bi vojska mogla reagovati na ulazak dronova na teritoriju Rumunije.

"U ovom trenutku rumunska vojska ne može da vodi borbena dejstva u mirnodopskim uslovima. Mora se uvesti ratno ili vanredno stanje. Rumunska vojska ne može upravljati sistemima naoružanja izvan vojnih ciljeva ili poligona koje trenutno imamo", rekao je on.

Kada je riječ o presretanju dronova, Vlad se osvnuo na četiri zakona koja se moraju promijeniti.

"Riječ je o Zakonu o nacionalnoj odbrani, Zakonu o organizaciji i radu Ministarstva odbrane, Zakonu u režimu naoružanja i Zakonu o načinu djelovanja protiv letjelica koje koriste zračni prostor Rumunije bez ovlaštenja. Bespilotne letjelice moraju se izjednačiti sa municijom ili drugim sredstvima kako bi se dala mogućnost onome ko koristi sistem oružja da donese odluku u tom trenutku. Vrijeme za akciju je veoma kratko od trenutka kada letjelice pređe iz prostora Ukrajine na teritorij Rumunije", objašnjava general.

Osim zakona, general rumunske vojske ističe kako je vojska ranije imala još jednu prepreku u rušenju dronova.

"Nedostajalo je sredstava. Tek sada smo potpisali ugovor sa dobavljačem iz Južne Koreje. Nismo imali borbene sisteme. Projektil je dio sistema", zaključio je Vlad.