"Sea Shield 24"
78

Rumunija se priprema za najveću vježbu NATO-a u Crnom moru, u pripravnosti više od 2.000 vojnika

V. K.
Rumunska mornarica predvodi NATO vježbu (Foto: Shutterstock)
Rumunska mornarica predvodi NATO vježbu (Foto: Shutterstock)
Rumunska vojska saopćila je kako se priprema za najveću vojnu vježbu NATO-a u Crnom moru u kojoj će učestvovati više od 2.200 vojnika i brojnih zemalja.

Prema najavi iz NATO-a, u Crnom moru bit će održana vježba "Sea Shield 24", a osim Crnog mora vojska će biti prisutna i u delti Dunava.

"Rumunske snage od 8. do 21. aprila bit će domaćini multinacionalnoj vježbi u kojoj će učestvovati 12 savezničkih država", saopćilo je rumunsko ministarstvo odbrane.

Osim 2.200 vojnika, u vježbi bi trebalo učestvovati 135 borbenih vozila i plovila.

Kada je riječ o brodovima, u vježbi će učestvovati samo rumunska flota s obzirom na to da ostale zemlje članice NATO-a ne smiju razmještati brodove u Crno more, prije svega zbog odluke Turske.

"Pomorska vježba koju vodi rumunska mornarica nastoji poboljšati timski rad između 16 NATO saveznika i partnera. Cilj je pojačati koordinaciju vojnih pomorskih operacija i povratiti kontrolu nad važnim morskim komunikacijskim linijama. Vježba ima za cilj da poboljša način na koji ove jedinice efikasno rade zajedno u planiranju i izvršenju, u konačnici jačajući napore kolektivne odbrane", saopćeno je iz NATO-a.