Svijet
0

Rumunija proglasila izvanredno stanje na zapadu zemlje

NINA
Rumunjske vlasti danas su proglasile izvanredno stanje u zapadnim dijelovima zemlje jer je nakon deset dana kiše poplavljeno više hiljada kuća, evakuirano isto toliko ljudi, a pod vodom su ceste i zemlja u toj oblasti.

Predsjednik Rumunjske Trajan Basesku posjetio je poplavljeno područje i sreo se sa predstavnicima lokalnih vlasti u Temišvaru, da bi se dogovorili o rješenju situacije na terenu, prenijela je agencija AP.

“Važno je da spriječimo stradanje ljudi”, izjavio je Basesku i naglasio da će nakon povlačenja vode biti nužno osiguravanje sredstava za obnovu infrastrukture na tom području.

Šef odjela za izvanredne situacije oblasti Tamiš Titu Bojin izjavio je da su poplave najgore u posljednjih 100 godina. “Oko 3.400 ljudi je evakuirano, neki helikopterima iz svojih kuća na nekoliko lokacija u oblasti Tamiš”, rekao je visoki dužnosnik vlade Alexandru Chirila.

Oko 2.000 kuća je poplavljeno, 400 potpuno uništeno, ceste i seoske staze su pod vodom, posebno u blizini granice sa SCG-om. Nekih 30.000 hektara zemlje je potopljeno, a meteorolozi predviđaju da će kiša krajem dana prestati padati.