Svijet
0

Rumunija: Iohannis pobijedio na predsjedničkim izborima

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Načelnik Sibiua Klaus Iohannis pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora u Rumuniji.

Prema neslužnemim rezultatima Iohannis je osvojio 54,8 posto glasova, dok je njegov protivnik premijer Victor Ponta, koji je očekivao pobjedu, osvojio 45,2 posto glasova.

"Zahvaljujem vam se svima. Za Rumuniju počinje sasvim novi period, a temelje tog perioda započeli ste vi sa vašim glasovima", napisao je na svom Facebook profilu 55- godišnji Iohannis koji je u predizbornoj kampanji obećao da će se boriti protiv korupcije i za nezavisno sudstvo. 

Više hiljade Rumunaca pohrlilo je u Bukurešt kako bi proslavili Iohannisovu pobjedu.

"Živimo u demokratskoj zemlji. Narod je uvijek u pravu", izjavio je premijer Ponta obraćajući se novinarima ispred zgrade Socijaldemokratske partije gdje se okupilo oko 15 hiljada njegovih pristalica  kako bi mu pružili podršku. 

Prvi krug predsjedničkih izbora u Rumuniji održan je 2. novembra, a kandidat Socijaldemokratske partije Ponta je osvojio 40,3 posto glasova, a njegov najveći oponent iz Nacionalno-liberalne partije Iohannis je dobio 30 posto glasova. 

Anketna istraživanja i brojni analitičari tvrdili su da je četrdesetdvogodišnji premijer Rumunije Ponta veliki favorit predsjedničkih izbora.

Rumunija ima blizu 21,7 miliona stanovnika i 18,4 miliona registriranih birača.

U prvom krugu izbora na birališta je izašlo 53 posto birača.

Aktuelni predsjednik Rumunije Traian Basesku je na toj funkciji od 2004. godine i nije imao pravo ponovne kandidature.