{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rumunija dobija kredit od 20 milijardi eura

F
25.3.2009. u 13:55
0
0
Rumunija dobija kredit od 20 milijardi eura
0
Rumunija dobija kredit od 20 milijardi eura
Međunarodni monetarni fond je prihvatio da zajedno s drugim kreditorima odobri Rumuniji stabilizacioni zajam od 20 milijardi eura, za prevazilaženje posljedica postojeće ekonomske krize, objavljeno je danas u Bukureštu.
Rumunija je treća članica EU, nakon Mađarske i Letonije, koja je u proteklih pola godine dobila izdašniju međunarodnu finansijsku pomoć, ističe agencija Reuters.

Ekonomisti navode da bi obiman paket spoljne finansijske pomoći trebalo da olakša Rumuniji stabilizaciju domaćeg finansijskog tržišta i bitno smanji pritisak na domaću valutu lej, koja je sada na gotovo rekordno niskom nivou prema euru.

Kurs leja je neznatno ojačao, nakon vijesti o postignutom sporazumu rumunske vlade sa MMF-om, na 4,2770 za euro, prema januarskih 4,3530.

Najavljeni paket spoljne finansijske pomoći obuhvata zajam MMF-a u vrijednosti od 12,9 milijardi eura i pet milijardi kredita iz fondova EU, a također i dodatna sredstva Svjetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Fond je također saopštio da je, nakon višesedmičnog boravka delagacije MMF-a u Bukureštu, sa Rumunijom dogovoren dvogodišnji "stand by" aranžman koji bi toj zemlji trebalo da omogući postepen izlazak iz sadašnje finansijske i ekonomske krize.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: