Šokantno
0

Rumunija dekriminalizira Zakon o incestu

Sarajevo-x.com
Josef Fritzl
Josef Fritzl
I dok svijetom još odjekuju vijesti o austrijskom monstrumu Josefu Fritzlu koji je prije nekoliko dana osuđen na doživotni zatvor zbog toga što je 24 godine držao svoju kćerku zatočenu u podrumu porodične kuće, te s njom dobio sedmoro djece, Rumunija je šokirala javnost odlukom o dekiriminalizaciji Zakona o incestu, objavili su američki mediji.

Inače u Francuskoj, Španiji i Portugalu već godinama važi "pravilo" da se osobe koje imaju seksualne odnose sa bratom, sestrom, majkom ili bilo kojim drugim članom porodice zakonski ne procesuiraju ukoliko su svjesno i iz svoje želje stupile u seksualni odnos s nekim članom porodice.

Sada i Rumunija želi dekrminalizirati incest, te je prijedlog poslan u parlament kako bi bio izglasan.

Trenutno su svi oblici incesta u Rumuniji zakonom kažnjivi i osobe koje stupe u seksualni odnos sa nekim od članova porodice kažnjavaju se zatvorskom kaznom do sedam godina.

Međutim, rumunjsko Ministarstvo pravosuđa predlaže novi zakon prema kojem bi incest bio legalan ako odrasli članovi porodice odobravaju takvu vezu.

"Sve što je nemoralno ne mora biti i nezakonito. Zasigurno nećemo pomoći tim ljudima ukoliko od njih napravimo kriminalce i kaznimo ih", kazao je Valerian Cioclei, pravni savjetnik u Ministarstvu pravosuđa Rumunije.

Ovakva odluka Rumunije izazvala je brojne reakcije kako domaće tako i svjetske javnosti, no vlasti su se ogradile riječima da osobe koje počine incest neće biti zakonski gonjene, ali će svakako morati potražiti psihijatrijsku i medicinsku pomoć.