Svijet
0

Rumunija: Basescu ponovo predsjednik

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sadašnji predsjednik Rumunije Trajan Basescu pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora, pošto je osvojio 50,37 posto glasova i time ostvario malu prednost nad protivnikom Mirceom Geoanom, koji je dobio 49,63 posto glasova, saopćilo je u ponedjeljak Centralni izborni biro.

Geoana, lider socijaldemokrata, koji je tvrdio da je pobjedio čim su se birališta zatvorila, nije odmah priznao poraz. Njegov kandidat za premijera Klaus Johanis izjavio je, međutim, na konferenciji za novinare da se "njegov put završava ovdje", prihvativši time zvanične rezultate izbora, prenosi Reuters.

Iako je Geoana u nedjelju navečer bio u prednosti, izgleda da je Basecku, kandidat Demokratsko-liberalne partije, dobio većinu glasova Rumuna iz dijaspore, koji su ga podržali i u prvom krugu, 22. novembra.

Analitičari smatraju da će Basescu, možda, imati problema s formiranjem vlade s drugim većim partijama, s kojima se tokom svog prethodnog mandata često sukobljavao zbog antikorupcijskih mjera.

Ovi izbori su ključni za rješavanje političke krize u Rumuniji, pošto je 1. oktobra koalicionu vladu Socijaldemokratske partije i Demokratsko-liberalne partije napustilo 10 ministara iz redova socijaldemokrata, pa je krnji kabinet premijera Emila Boka, koji uživa podršku Basescua, oboren u parlamentu.

Izbori su značajni i za rješavanje ekonomske krize, jer će nova vlada morati da obnovi pregovore s Međunarodnim monetarnim fondom o zajmu od 20 milijardi eura.

MMF je prošlog mjeseca odlučio da odloži pomoć od 1,5 milijardi eura, planiranu za decembar, dok se ne oformi nova vlada i ne donese novi budžet.

Rezultati izbora bili su iznenađenje, imajući u vidu da su posljednja dva istraživanja prije glasanja pokazala da Basescu zaostaje za Geoanom osam posto, pošto se lider socijaldemokrata dogovorio s trećom najvećom rumunskom partijom, liberalima, da zajedno vladaju ukoliko dobije na izborima, naveo je Reuters.