Nema više čekanja
2

Rumuni planiraju zaštitne mjere za stanovnike nakon pada ruskih dronova u blizini granice

T. K.
Foto: Twitter / Nexta
Foto: Twitter / Nexta

Rumunski Nacionalni odbor za vanredne situacije saopćio je danas da njihova zemlja poduzima mjere zaštite za stanovnike koji se nalaze u neposrednoj blizini ratne zone u Ukrajini.

U obavijesti za javnost stoji da je odluka potaknuta najnovijim događanjima i trenutnim geopolitičkim kontekstom određenim ratom, koji je uzrokovan ruskom agresijom u Ukrajini i koja je izazvala ponovljene nedavne ruske napade usmjerene na ukrajinske luke Reni i Ismail.

Rumunsko ministarstvo nacionalne odbrane procijenit će i utvrditi područja na teritoriju Rumunije u blizini zona sukoba Reni i Ismail.

Područni odbori za hitne situacije informisat će stanovništvo koja se područja mogu koristiti za skloništa i smještaj azilanata ako je potrebno, a kantonalne inspekcije za hitne situacije izdat će smjernice za građane u slučaju vanrednog stanja.

Ministarstvo nacionalne odbrane će također izgraditi skloništa za stanovništvo u Plauru i Ceatalchioi, te naseljima s vrlo malo stanovnika.

Stanovništvo u područjima u blizini sukoba u Ukrajini bit će upozoreno na svaki rizik putem sistema Ro-Alert i/ili sličnog sistema.

U područja gdje GPS pokrivenost trenutno nije dostupna bit će poslane ekipe koje će upozoriti stanovništvo na potencijalnu opasnost.