Svijet
0

Rumuni birali svoje zastupnike u Evropskom parlamentu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Rumuniji su jučer održani izbori za Evropski parlament kao i referendum o izbornom sistemu. Za 35 mjesta kandidirao je 551 kandidat iz redova 13 stranaka.

Kako izvještava Deutsche Welle u predizbornoj kampanji Evropa uopće nije bila tema, jer istovremeno u Rumuniji je održan i referendum o promjeni izbornog sistema, pa je cijela kampanja zapravo postala pozornica za unutarnjopolitičke borbe.

Najviše glasova dobila je demokratska stranka (PD) koja je bliska predsjedniku države Traianu Basescu.

Prema ispitivanju birača ova stranka dobila je 31,5% dok je nacionalno-liberalna stranka (PNL) premijera Calina Popescua Tariceanua sa 15,6% glasova pretrpila poraz.

Referendum o promjeni izbornog sistema je propao zbog premalog odaziva birača. Basescu je priznao poraz oko referenduma navodeći da su pojedini političari pozivali birače da se ne izalaze na referendum.

Rezultat izbora za Evropski parlamant pokazuje „slabu podršku“ i stoga „nije demokratski“, kazao je Basescu. On je dodao kako još uvijek vjeruje da Rumuni „žele obnovu političke elite“, premda se samo „skupina građana koja je zainteresirana za politiku“ odlučila za varijantu izravnog biranja predstavnika nacionalnog parlamenta.

Basescu je rumunske građane na referendumu pitao da li su suglasni s uvođenjem sistema direktnog izbora u nacionalni parlament onih kandidata koji u izbornim jedinicama dobiju apsolutnu većinu. Na referednumu je 89,2% birača glasalo na ovo pitanje sa da, no budući se na referendum odazvalo samo 26,04% birača, a za valjanost referenduma je potreban je izlazak najmanje 50% birača, ovaj rezultat nije bio dovoljan za promjenu izbornog sistema.

Na izbore za Evropski parlament izašlo je 29,12% rumunskih birača, a prema anketama osim Basescuove građanske stranke PD u Evropski parlament bit će izabrani i predstavnici socijalista, liberala i političari mađarske stranke UDMR.

Rumunija je sedma po redu zemlja članica sa najvše zastupnika u Evropskom parlamentu nakon Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Italije, Španije i Poljske.