Svijet
0

Rumsfeld: Kina nepotrebno jača svoju vojnu moć

NINA
Američki državni sekretar Donald Rumsfeld, govoreći danas na regionalnoj sigurnosnoj konferenciji u Singapuru, ocijenio je upitnim razloge zbog kojih Kina u posljednje vrijeme jača svoju vojnu moć.

Rumsfeld je kazao da je godišnja procjena Pentagona o vojnoj sposobnosti Kine pokazala da službeni Peking troši više sredstava nego što tamošnji lideri priznaju, istaknuvši da Kina poboljšava svoje mogućnosti upotrebe projektila i razvija naprednu vojnu tehnologiju, iako joj ne prijeti opasnost od bilo koje države.

Takvo jačanje vojske, prema Rumsfeldu, izaziva zabrinutost da bi moglo doći do narušavanja vojne ravnoteže u regiji, posebno, ali ne i jedino, u odnosu na Tajvan.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Kong Quan iznio je stav da je separatistička politika na Tajvanu ta koja prijeti miru i stabilnosti u regiji, a da SAD samo pogoršava problem slanjem pogrešnih signala snagama na Tajvanu koje se zalažu za nezavisnost.

Kina je u više navrata pozvala SAD da prestanu prodavati oružje Tajvanu, također upozorivši da će napasti taj otok ako proglasi nezavisnost.