Svijet
0

Ruhani: Postignut okvirni sporazum o iranskom nuklearnom programu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Rješenje o ključnim tačkama sporazuma o iranskom nuklearnom programu je postignuto, saopćio je u četvrtak iranski predsjednik Hasan Ruhani, dodajući da će rad na nacrtu konačnog sporazuma započeti odmah, koji treba biti gotov do 30. juna. U izvještajima iranskih medija ukazuje se da je na osnovu sporazuma Terheran pristao da smanji broj centrifuga na 6.000 s sadašnjih 19.000. Sporazum bi trebao biti na snazi narednih deset godina, navode iranski mediji, prenosi Russia Today.

Grupa svjetskih sila poznata kao P5+1 (SAD, Rusija, Kina, Brirtanija, Francuska i Njemačka) pokušava ograničiti iranski nuklearni program u zamjenu za ublažavanje ekonomskih sankcija koje je su uvele Ujedinjene nacije prije skoro 18 mjeseci.

Razgovori u švicarskom gradu Lausanni u četvrtak su ušli u osmi dan.

  • Rješenje je pronađeno. Odmah počinjemo raditi na nacrtu konačnog sportazuma - navodi iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif, uoči pres- konferencije zakazane za večeras.

I njemačko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je na Twiteru da je postignut okvirni sporazum o iranskom nuklernom programu.