{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rueker: Izbori po proporcionalnom sustavu, neposredni izbori predsjednika općina

F
23.8.2007. u 16:40
0
0
Rueker: Izbori po proporcionalnom sustavu, neposredni izbori predsjednika općina
0
Rueker: Izbori po proporcionalnom sustavu, neposredni izbori predsjednika općina
Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Joachim Ruecker izjavio je u četvrtak kako će se ovogodišnji izbori na Kosovu održati po proporcionalnom sustavu te da će se predsjednici općina birati neposredno.
"Narednih dana ću objaviti zakonski okvir za parlamentarne i općinske izbore kako bi poslije toga, početkom septembra, bio objavljen i točan datum održavanja izbora", rekao je Ruecker poslije sastanka s predsjednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom.

Sejdiu je kazao da je s civilnim upraviteljem UN-a na Kosovu Rueckerom razgovarao o izborima koji bi, kako je predložila Kosovska pregovaračka ekipa, trebali biti održani u trećoj sedmici novembra, no upozorio je da se izbori mogu odgoditi ako se procijeni da će izravno utjecati na tijek procesa utvrđivanja konačnog statusa Kosova.

Kosovskim institucijama mandat ističe u decenbru, dok je općinskim skupštinama mandat istekao prošle godine, ali je tadašnji civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen-Petersen donio odluku da se njihovo održavanje odgodi do donošenja odluke o statusu.

Oporbene političke stranke na Kosovu insistirale su da se izbori na obje razine održe do kraja ove godine, jer bi sadašnje institucije Kosova izgubile legitimitet. Mandat za općinske vlasti trebalo bi trajati dvije godine, središnjim institucijama četiri, dok je za predsjednika Kosova predviđen mandat od pet godina.

Premda da je na civilnom upravitelju UN-a na Kosovu da odredi uvjete izbora, veće političke stranke su se dogovorile da cenzus bude pet posto.

Biračko tijelo na Kosovu, prema podacima iz 2004. godine, broji oko 1,3 milijuna glasača.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: