Svijet
0

Ruecker pozvao Srbe na sudjelovanje na kosovksim izborima

FENA
Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Joachim Ruecker pozvao je u srijedu sve građane Kosova, posebno Srbe, na sudjelovanje na parlamentarnim i općinskim izborima 17. studenoga na Kosovu.

Ruecker je na konferenciji za novinstvo u Prištini kazao da pripreme za izbore idu prema planu, ali je naveo da je jedan od izazova sudjelovanje Srba na izborima, nakon što su Beograd i pojedini čelnici srpske zajednice na Kosovu pozvali na njihov bojkot.

"Ima jasnih indicija da se prijeti srpskim kandidatima i glasačima na Kosovu", rekao je Ruecker i ponovio stajalište glavnog tajnika OUN-a Ban Ki-Moona da samo sudjelovanje na izborima omogućava da se čuje glas svake zajednice.

Komentirajući najave sa sjevera Kosova, gdje pretežito žive Srbi, da se tamo neće dopustiti otvaranje glasačkih mjesta, civilni upravitelj je rekao kako će "tehnička infrastruktura za glasovanje funkcionirati na cijelom teritoriju Kosova".

"Ako škole ne budu na raspolaganju, onda će mobilni timovi omogućiti glasovanje svima onima koji to žele", kazao je Ruecker.

On nije želio spekulirati o razvoju događaja poslije 10. prosinca niti komentirati najave članova kosovskog pregovaračkog tima o proglašenju neovisnosti po završetka sadašnjeg kruga pregovora o statusu Kosova.

"Mi podržavamo rad 'trojke' i vjerujemo posrednicima. Nadamo se da će biti rezultata, ali se moramo pripremiti i za druge mogućnosti ako ne bude sporazuma", naveo je Ruecker dodajući da bi "spekulacije u ovom trenutku samo minirale proces pregovora koji vodi 'trojka' ".

Prema njegovim riječima, UNMIK, UNMIK policija, Kosovska policijska služba i KFOR spremni su jamčiti sigurnost na Kosovu, bez obzira štđ će se dogoditi nakon pregovora.

Ruecker nije htio komentirati izvješća u kosovskom tisku prema kojima je Ured UN za unutarnji nadzor počeo istragu o njegovu ponašanju tijekom angažiranja na Kosovu.

Pojedini prištinski mediji pisali su o pokretanju istrage protiv Rueckera zbog navodnih neregularnosti u procesu privatizacije.

Zamjenik civilnog upravitelja UN-a na Kosovu, američki general u mirovini Stevan Schook, nedavno je priopćio da UN protiv njega vodi istragu zbog bliskosti s nekim kosovskim političarima i povezanosti s nekim privatizacijama na Kosovu.