Svijet
0

Rudy Giuliani objavio povlačenje iz predsjedničke utrke

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani u srijedu je objavio da se povlači iz utrke za republikansku predsjedničku nominaciju, te izrazio podršku kandidaturi vodećeg stranačkog kandidata i svog dugogodišnjeg prijatelja, senatora Johna McCaina.

"Danas službeno povlačim svoju kandidaturu za predsjednika SAD-a", rekao je Giuliani, koji je u utorak izgubio predizbore na Floridi, završivši kao treći s 15 posto glasova, iako je uspjeh cijele kampanje vezao uz pobjedu u "Sunčanoj državi".

Nekada vodeći kandidat republikanaca na nacionalnoj razini, Giuliani odlučio se za nekonvencionalnu strategiju izbjegavanja prvih predizbora u Ajovi, Novom Hempšajru i drugim manjim državama u korist velike Floride i "super utorka" 5. februara, kada se predizbori održavaju u 22 savezne države.

Nakon dvomjesečne kampanje i utrošenih 40 miliona dolara doživio je debakl, završivši kao treći iza Johna McCaina i Mitta Romneyja.

"John McCain je najkvalificiraniji kandidat da bude idući vrhovni zapovjednik SAD-a. On je istinski američki heroj, čovjek od časti i integriteta", rekao je Giuliani, dajući podršku senatoru iz Arizone.

McCain je, po njegovim riječima, "kandidat koji Republikanskoj stranci daje najbolje izglede za pobjedu na izborima u novembru" jer uživa podršku u "crvenim" (republikanskim) i "plavim" (demokratskim) državama.

Najavio je da će zdušno sudjelovati u McCainovoj kampanji u Kaliforniji, Njujorku i drugdje.

Giuliani je svoje povlačenje iz utrke najavio u Predsjedničkoj knjižnici Ronalda Reagana u Simi Valleyju u Kaliforniji, gdje će se kasnije održati republikanska TV rasprava u prijenosu CNN-a.

Giuliani (63), od početka je bio republikanska anomalija – umjereni do liberalni Njujorčanin, koji podržava pravo na pobačaj, prava homoseksualaca i kontrolu oružja u stranci kojom dominiraju južnjački konzervativci.

Reputaciju je stekao 80-ih godina kao savezni tužitelj na Manhattanu, s velikim procesima protiv mafije, menadžera s Wall Streeta i korumpiranih političara. Gradonačelnik New Yorka postao je 1993., suzbijajući kriminal i predvodeći gospodarski uzlet grada.

Nacionalna figura postao je svojim staloženim vođenjem New Yorka kroz traumu terorističkih napada 11. septembra 2001. Sedmičnik Time ga je 2001. proglasio "osobom godine". Nakon dva gradonačelnička mandata, prenosi Hina, vodio je konsultantski posao i pravnu tvrtku u Washingtonu.