Opasan sadržaj
22

Rudarski gigant Rio Tinto u Australiji izgubio radioaktivnu kapsulu i poručio: Izvinjavamo se

B. R.
Zgrada Rio Tinta u australskom Perthu (Foto: EPA-EFE)
Zgrada Rio Tinta u australskom Perthu (Foto: EPA-EFE)
Multinacionalna rudarska kompanija Rio Tinto je ranije ovaj mjesec izgubila radioaktivnu kapsulu te se javnosti izvinila zbog toga.

Saopćili su da je shvataju da je to vrlo zabrinjavajuće te da s vlastima rade na pronalasku ove kapsule koja sadrži cezij-137 koji može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme ako se dodirne. Kapsula je izgubljena na području između gradova Newman i Perth.

U Rio Tintu tvrde da su pokrenuli internu istragu kako bi utvrdili kako je kapsula izgubljena u transportu. Kapsula se do 12. januara koristila u rudniku Gudai-Darri, koji se nalazi na zapadu Australije, a njen nestanak je prijavljen 25. januara.

Nadležni su upozorili na moguću radijaciju širom zapadne Australije. Riječ je o maloj srebrenoj kapsuli koja se koristi kao senzor, a čiji je prečnik šest milimetara i duga je osam milimetara. Međutim, izlaganje njenom sadržaju je vrlo opasno.

Prema riječima australskog zdravstvenog stručnjaka Andrewa Robertsona, izlaganje je jednako izlaganju 10 rendgenskih zraka u jednom satu ili količini prirodnog zračenja u godinu dana. Kapsula je izgubljena na jednom od najmanje naseljenih područja u državi. Ipak, vlasti su zabrinute da bi neko mogao pronaći kapsulu i uzeti je, ne znajući o čemu se radi.

"Ako budete u kontaktu s kapsulom ili ste u blizini kapsule, možete oštetiti kožu, što podrazumijeva i opekotine. Ako ste duže blizu kapsule, onda možete dobiti ono što se zove akutna radijacijska bolest i to će potrajati neko vrijeme", obrazložio je Robertson.

Ovo se desilo nakon što Rio Tinto pokušava da popravi svoju reputaciju koju je narušio uništavanjem skloništa u stijenama svetim za Aboridžine kao domorodačkom australskom plemenu. Kompanija je uništila 46.000 godina stare stjenovite pećine kako bi proširila rudnik željezne rude. To je izazvalo veliko nezadovoljstvo i povlačenje nekoliko čelnih ljudi u kompaniji, prenosi BBC.