Čile
0

Rudari prave ugovor o jednakoj podjeli prihoda od priče

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Trideset i tri rudara koja se više od dva mjeseca nalaze zarobljena pod zemljom u Čileu poduzeli su korake kako bi spriječili da bilo ko od njih profitira na račun grupe te prave ugovor o ravnomjernoj podjeli prihoda od priče o onome što su preživjeli.

Rudari, čiji je bi izvlačenje moglo početi već u srijedu, pozvali su odvjetnika da napravi ugovor koji bi osigurao da svi dobiju jednak dio od unosnih medijskih ugovora koji im se nude, nadajući se da više nikada neće morati raditi.

Rudari su već odbili zahtjeve za intervjue i umjesto toga odlučili da zajednički napišu knjigu o danima provedenim 700 metara ispod površine pustinje Atacama, nakon urušavanja rudnika 5. augusta.

Detalji razgovora koje su vodili otkriveni su u pismu koje je jedan od zarobljenih rudara napisao supruzi prošle sedmice, objavio je Daily Telegraph.

Yonni Barrios (50) obavijestio je ženu da su rudari tražili da odvjetnik posjeti rudnik San Jose i pošalje im pod zemlju papire kako bi njihov dogovor bio pravno važeći.

"Ukoliko ovo uradimo kako treba, nećemo morati raditi do kraja života", napisao je Barrios. Rudari su na putu da postanu vrlo imućni po izlasku na površinu.

Televizijske kompanije svakom rudaru nude 250.000 funti (oko 286.000 eura) za ekskluzivnu priču, a tu su i ponude za film, kao i reklamiranje brojnih proizvoda od piva do rudarske opreme.